logo

Zoutwaterbatterij als thuisbatterij: Werking, Eigenschappen, Prijs en Premie

Het nieuwste type thuisbatterij is de zogeheten zoutwaterbatterij. Dit type heeft in korte tijd veel aan populariteit gewonnen omdat het een veilig en ecologisch alternatief is voor de klassieke loodzuur-accu’s of lithium-ion batterijen. Een extra voordeel is dat je deze batterij kunt aanschaffen met een premie.

Zoutwaterbatterij, werking

De zoutwaterbatterij leent zich uitstekend voor gebruik in een huishoudelijke omgeving. Deze vorm van energieopslag is veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk. De batterij werkt volgens een zeer simpel principe: een kunststof krat wordt in twee vakken gevuld, in het ene met zout water en in het andere met zoet water. Door de twee vakken met elkaar in contact te brengen, ontstaat er een elektrische stroom. Als de batterij wordt opgeladen worden het zoute en zoete water weer van elkaar gescheiden. In de batterij worden verder mangaanoxide en koolstof-titaniumfosfaat toegepast. Dit zijn geen zeldzame materialen en ook zijn ze niet giftig. De zoutwaterbatterij is goedkoop ten opzichte van de andere beschikbare thuisbatterijen. Ook is de batterij veilig te produceren en recycling vormt geen probleem.

zoutwaterbatterij

Voordelen zoutwaterbatterij

Veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk

Doordat er alleen veilige en natuurlijke materialen worden gebruikt is er geen brand- of explosiegevaar. De gebruikte materialen zijn niet zeldzaam en ook niet giftig, hierdoor is de milieu-impact laag. Zoutwaterbatterijen hebben daarnaast nauwelijks onderhoud nodig en gaat gemiddeld wel twintig jaar mee. Dit type accu is gemakkelijk te recyclen als hij aan het eind van zijn levensduur is.

Volledig ontlaadbaar

Zoutwaterbatterijen kunnen tot 100 procent worden ontladen. Bij andere types thuisbatterijen is dat niet het geval. Hierdoor is de hoeveelheid beschikbare energie die je uit de batterij kunt gebruiken veel hoger. Doordat de batterijen steeds volledig opgeladen en ontladen worden, wordt de levensduur ervan verlengd.

Nadelen zoutwaterbatterij

Log en zwaar

Dit type accu is behoorlijk omvangrijk. Je zult daarom een grote ruimte nodig hebben om deze te plaatsen. Denk aan een garage of berging.

Slechtere prestatie tijdens piekvraag

Als je veel huishoudelijke apparaten tegelijk gebruikt zal je zoutwaterbatterij het moeilijk krijgen. Dit type accu kan maar een beperkte hoeveelheid stroom per uur leveren. Daarom moet je bij dit type thuisbatterij kiezen voor een installatie die groot genoeg is. Hoe groter de installatie, hoe beter ze piekvraag aankan.

Zoutwaterbatterij, kosten

De kosten voor een zoutwaterbatterij worden aan de ene kant bepaald door de prijs voor de aanschaf van de batterij en de installatie ervan, aan de andere kant zijn er de onderhoudskosten en gebruikskosten. Met deze laatste kosten wordt bedoeld hoe lang de levensduur van de batterij is. Hoe vaak kun je hem opladen en ontladen voor ze versleten is. Zoutwaterbatterijen kunnen gemiddeld 5000 cycli zonder problemen op- en ontladen worden. De opslagcapaciteit daalt in die periode slechts dertig procent. Gemiddeld gaat een zoutwaterbatterij zo’n 20 jaar mee. Als je dit omrekent naar wat een dergelijke accu per kWh kost kom je op een bedrag van zo’n 11 cent per kWh. Deze prijs is inclusief aankoop, installatie en onderhoud.

Premie voor zelf opgewekte energie en thuisbatterij

Als je in Vlaanderen woont en overweegt om een zoutwaterbatterij aan te schaffen, kun je een premie van 250 euro per kWh van de capaciteit van de batterij aanvragen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet een digitale meter hebben of laten plaatsen. En de installatie moet geschieden door een erkend elektrotechnisch installateur. Je kunt via de offertepagina informatie aanvragen over het plaatsen van een zoutwaterbatterij in jouw huis. De vakman zal je meer kunnen vertellen over deze premie en of deze toepasbaar is voor jouw situatie. Ook zal hij je kunnen helpen bij het aanvragen van de premie.

Andere types thuisbatterijen

Naast de zoutwaterbatterijen zijn er loodzuur- en lithium-ionbatterijen die je kunt gebruiken als thuisaccu. Hieronder meer over deze twee types batterijen.

Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen worden gebruikt als startaccu in auto’s. De techniek achter deze batterijen is oud, ze bestaan al sinds 1859. De materialen die worden gebruikt voor dit type batterij zijn water, zwavelzuur en lood. Ook een loodzuurbatterij neemt veel ruimte in omdat deze een lage energie-inhoud per gewicht heeft. Ze gaan slechts acht tot tien jaar mee. Je kunt ze niet volledig ontladen. Dat zou de opslagcapaciteit verminderen en de levensduur verkorten. Het voordeel is dat de batterij in één keer veel elektriciteit tegelijk kan leveren. Omgerekend is de loodzuurbatterij iets duurder per kWh dan de zoutwaterbatterij, tussen de 14 en 16 cent per kWh. Dit is inclusief aanschaf, installatie en onderhoud.

Lithium-ionbatterij

Als thuis accu's worden het vaakst lithium-ionbatterijen gebruikt. De bekendste op de markt van dit type is het model Powerwall van Tesla. De lithium-ionbatterij is lichter dan de twee andere types. De energiedichtheid en de opslagcapaciteit zijn hoger. Een nadeel is dat deze accu’s brandgevoelig zijn. Ook kunnen ze niet volledig ontladen of opgeladen worden zonder capaciteitsverlies. Dit type batterij heeft weinig onderhoud nodig. Prijzen lopen uiteen van 10 tot 32 cent per kWh. Bij deze prijs is de aanschaf, het plaatsen en het onderhoud inbegrepen. Dit type thuisbatterij gaat tussen de 15 en 20 jaar mee.

Tip: schakel een vakman in!

Als je plannen hebt om een thuisbatterij te plaatsen, heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Een expert kan je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw thuissituatie. Een erkende installateur kan je adviseren over welk type batterij je het beste kunt plaatsen, of je voldoende ruimte voor de batterij hebt en voor welke capaciteit je het beste kunt kiezen.