logo

Review: Panasonic zonnepanelen

Het merk Panasonic ken je waarschijnlijk vooral van hun elektronica, maar sinds meer dan 40 jaar zijn ze ook actief als producent van zonnepanelen. Het bedrijf bestaat al 100 jaar en heeft daardoor een behoorlijke reputatie opgebouwd als absoluut topmerk. De Panasonic zonnepanelen horen dan ook tot de beste en bevinden zich in de tier 1 categorie. Deze zonnepanelen zijn niet alleen hoogwaardig vanwege de naamsbekendheid, maar ook vanwege de garantie op de zonnepanelen van 25 jaar.

Bij het produceren van Panasonic zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van een gepatenteerde technologie: HIT. HIT staat voor Heterojunction with Intrinsic Thin Layer. Hoewel deze technologie door Sanyo ontwikkeld, is Panasonic hoofdaandeelhouder geworden van dit bedrijf. Sanyo staat bekend als een pionier op het gebied van zonnepanelen technologie. Zij waren de eerste die een zonnepaneel ontwikkelden, in 1975.

Sanyo is inmiddels dus overgenomen door Panasonic, maar heeft een rijke geschiedenis. Het bedrijf was als eerste met het uitvinden en ontwikkelen van amorfe zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen staan ook wel bekend als dunne film panelen. Dit soort zonnepanelen kun je kennen van de rekenmachines met een zonnecel die is ingebouwd. In 2014 ontwikkelde Panasonic een zonnecel te produceren met het beste rendement in die tijd: 25,6%. Dit was voor deze tijd erg bijzonder.

De research die vooral Sanyo maar later ook Panasonic deed op het gebied van zonnepanelen technologie, bracht de HIT techniek voort. In 1992 deed Sanyo deze ontdekking. De HIT techniek zorgt ervoor dat het rendement verhoogt wordt, door allerlei technische innovaties. Vier van de meest belangrijke innovaties zijn:

  • Er is een dunne laag amorf silicium aan alle buitenkanten van de zonnecollector aangebracht. Dit zorgt ervoor dat een stuk minder elektronen verloren gaan, zoals dit gebeurt bij een klassieke paneel. Het bijzondere aan de Panasonic zonnepanelen is dat monokristallijn wordt gecombineerd met de dunnefilm techniek.
  • De zonnecollector heeft een piramide structuur aan de oppervlakte. Het zonlicht kan hierdoor beter weerkaatsen en daarnaast zal er geringere instraling verloren gaan.
  • Zonnepanelen van Panasonic hebben drie geleiders, waar de meeste er maar twee hebben. Dit is een busbar (extra strip van koper) op de zonnecollector die meer elektriciteit uit zonnecellen opvangt. Dit zorgt voor een hoger rendement, omdat de afstand die elektriciteit af moet leggen een stuk korter is.
  • Er zit anti-reflecterend glas aan de voorkant van de zonnepaneel: meer zonlicht wordt opgenomen en dus is ook het rendement hoger.

Meer informatie over Panasonic

De productie van Panasonic zonnepanelen wordt volledig in de eigen fabriek gedaan, en dit is dan ook een van de vereisten om in de tier 1 categorie te zitten. Panasonic heeft een aantal fabrieken waar de grondstof silicium gesmolten wordt en waar de panelen worden geproduceerd. Dit gebeurt bij Panasonic vooral in de landen Maleisië en Japan. Daarnaast is Panasonic ook zeer bedrijvig op het gebied van research.

De Panasonic zonnepanelen worden niet alleen ontwikkeld en geproduceerd in de fabrieken, maar ze ondergaan ook uitgebreide testen in het laboratorium, zowel intern als extern. Het is belangrijk dat de zonnepanelen voldoen aan de richtlijnen van diverse landen en autoriteiten. Ieder zonnepaneel wordt daarom getest op allerlei onderwerpen, zoals de windweerstand, duurzaamheid, vocht en warmte, brandveiligheid en meer.

Panasonic houdt er indrukwekkende cijfers op na: van de vier miljoen zonnepanelen in Europa zijn er minder dan tweehonderd teruggestuurd vanwege technische mankementen. Dit is omgerekend maar 0,005% van alle panelen die werden gekocht. Daarnaast won Panasonic in 2009 en 2011 de eerste prijs met de World Solar Challenge.

Ook op het gebied van partners doet Panasonic het zeer goed. Ze hebben samenwerkingen met een aantal grote namen. De panelen van het Amerikaanse merk Tesla worden door Panasonic ontwikkeld. Ook met automerk Toyota heeft het bedrijf nauwe samenwerking. Verder zijn er nog een aantal voorbeelden te noemen van samenwerkingen. Zo werd de Prius Plug-in auto ontworpen met twee zonnepanelen op de overkapping, het dak van de auto. Deze werden door Panasonic bedacht en uitgewerkt. De accu van de auto wordt met deze panelen opgeladen: er kan zo tot wel 50 km gereden worden zonder enige vorm van brandstof.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen merken? Er wordt vooral gelet op de volgende punten:

  • Garantie
  • Rendement
  • Prijzen
  • De zonnepanelen

Garantie bij Panasonic

De garantie op product en vermogen is bij Panasonic zeer gunstig. Dit is dan ook een van de redenen dat het merk bij de tier 1 categorie hoort met merken als LG en Sunpower. Het is belangrijk om diverse merken op de garantie te vergelijken, omdat hier wel eens verschillen in kunnen zitten. Hoe beter de garantie is bij een merk, hoe gunstiger dit voor de consument is. Hier vind je meer informatie over de garanties bij Panasonic:

  • Productgarantie: Panasonic gaf tot en met 2015 15 jaar productgarantie op zonnepanelen. Inmiddels is dit in 2017 verhoogd naar 25 jaar. Andere merken, zoals Aleo en Sunpower, hebben ook deze garantie. Solarwatt is het enige merk met een hogere garantie, namelijk 30 jaar. Buiten dit geven de meeste merken 10 tot 15 jaar garantie. Daardoor is 25 jaar een van de hogere garanties in het zonnepanelen segment. Het is een interessante garantie van een bedrijf met veel naamsbekendheid.
  • Vermogensgarantie: de vermogensgarantie bij Panasonic is lineair. De vermogensgarantie gaat over het rendementsverlies dat een zonnepaneel leidt in een tijdsbestek van 25 jaar. Panasonic garandeert een vermogen van 86,2% na 25 jaar. Hiermee is Panasonic een van de topmerken. De vermogensgarantie van dit merk dekt 97% in het eerste jaar en daalt ieder jaar met -0,45% tot 90,76%. Panasonic doet het hiermee beter dan merken als LG en Solarwatt.

De prijzen van Panasonic

Naast het rendement en de garantie is het ook belangrijk om te kijken naar de prijzen van de zonnepanelen, ten opzichte van andere merken. De zonnepanelen zijn van goede kwaliteit, maar als het gaat om hete vermogen behoort het merk niet tot de top van hoogrendement zonnepanelen. Dit kun je gemakkelijk vergelijken met andere topmerken:

De HIT 330S is het zonnepaneel van Panasonic met het hoogst mogelijke vermogen levert het volgende: 330Wp. Ter vergelijking: een zonnepaneel van LG levert 370Wp en een zonnepaneel van Sunpower levert 360Wp. Dit is 30 tot 40Wp minder. Toch is het ook belangrijk om niet alleen naar het vermogen te kijken. Op het gebied van de prijzen is Panasonic ook erg interessant.

Vergeleken met andere merken, liggen de prijzen van Panasonic zonnepanelen zo’n 15 tot 20% lager. Dit betekent ook dat de prijs per Wp lager is en dat je dus per opgewekte Watt minder betaalt bij Panasonic dan bij merken als LG en Sunpower. Voor de laatste generatie van panelen met hoogrendement ligt de prijs bij Panasonic iets hoger dan bij merken als Axitec, JA Solar of BenQ.

De zonnepanelen van Panasonic

Welke zonnepanelen heeft Panasonic in het assortiment? In Europa worden er bijvoorbeeld maar vijf verschillende types panelen verkocht in diverse uitvoeringen. Dit betekent dat Panasonic kwaliteit boven kwantiteit stelt. Zonnepaneel N295 heeft een afmeting van 105 bij 146 cm, terwijl een klassiek paneel 160 bij 100 cm is. De topper van Panasonic is N330: een monokristallijn paneel dat 330Wp levert. Deze is ook beschikbaar in een All Black uitvoering met een iets mindere levering: 325Wp. Daarnaast is iedere zonnepaneel voorzien van de HIT technologie: hierdoor wordt een maximaal rendement gegarandeerd, onder alle omstandigheden.

De Panasonic N330

De absolute topper van Panasonic is de N330. Dit is een hoogrendement zonnepaneel die bestaat uit 96 zonnecellen. Ter vergelijking: een klassiek zonnepaneel heeft 60 zonnecellen. Deze zonnepaneel van Panasonic levert 330Wp aan vermogen en heeft een rendement van 19,7%. Daarnaast heeft dit model 25 jaar productgarantie en een vermogensgarantie van 90,76% na een tijdsbestek van 25 jaar. Hiermee staat de N330 van Panasonic in de top 5 van zonnepanelen.

De N330 beschikt ook over een drainage: regenwater wordt weggespoeld, waardoor de oppervlakte langer meegaat. Verder heeft deze zonnepaneel ook een positieve tolerantie van 10%. Dit betekent dat het zonnepaneel nog beter presteert dan op de datasheet staat vermeld. Het totaalvermogen kan hierdoor zelfs oplopen tot 363Wp.

De Panasonic N325K>/h2>

Het zonnepaneel N325K lijkt qua vorm op de N330, maar de N325K is een All Black uitvoering. Wanneer je als consument op zoek bent naar een goede zonnepaneel maar het esthetische ook belangrijk vindt, is de N325K een goede optie. De N325K zijn zowel het frame als de backsheet volledig zwart. Bij de N330 is het frame zilver en de backsheet wit. De K in de naam staat voor Kuro, dit betekent zwart in het Japans.

Het N325K bestaat uit 96 zonnecellen, evenveel als de N330. De zwarte uitvoering zorgt er wel voor dat het rendement iets lager ligt dan de N330: 19,4%, dit is dus 0,3% lager. Het totaalvermogen is 325Wp, en dit is opvallend. Dit is veel voor een zonnepaneel met All Black uitvoering.

De Panasonic N295

De derde zonnepaneel van Panasonic is de N295. Deze paneel heeft een afmeting van 105 bij 146 cm en is hiermee een ander formaat dan de klassieke zonnepaneel. Toch heeft dit formaat ook zijn voordelen. Bij een plat dak is er minder afstand nodig tussen iedere rij, en dat betekent dat er meer panelen naast elkaar passen. Deze panelen kunnen dus het verschil maken tussen het feit of er een extra rij van zonnepanelen geplaatst kan worden of niet.

Het rendement van de N295 is in totaal 19,1%, 0,6% lager dan de N330 en 0,3% lager dan de N325K. Ook beschikt dit model over niet veel minder zonnecellen: 88 (N330 en N325K: 96 zonnecellen).

De Panasonic N245

Tot slot is er de Panasonic N245, een zonnepaneel meet een vermogen van 245Wp. Het voordeel van dit zonnepaneel is het formaat. De lengte is, net als bij een klassiek paneel, 160 cm, maar de breedte is 20 cm minder dan de klassieke zonnepaneel. Dit betekent dat de N245 zeer goed geschikt is voor daken waar minder ruimte beschikbaar is, door obstakels of door beperkte oppervlak. De panelen kunnen hier zeer goed geplaatst worden.

Ondanks de mindere breedte van het zonnepaneel beschikt de N245 over 72 zonnecellen. Het verkleinde formaat zorgt er daarnaast ook voor dat dit zonnepaneel een zeer licht model is. Van maar 15 kg.

Panasonic zonnepanelen plaatsen?

Het is natuurlijk aan de consument om te bepalen welke zonnepanelen er uiteindelijk geplaatst worden. Of je voor Panasonic zonnepanelen wilt kiezen, is afhankelijk van je eigen voorkeuren en overwegingen. Feit is dat Panasonic tot de top 5 behoort van merken. Het merk heeft meer dan 40 jaar ervaring en heeft een innovatieve technologie (HIT) ontwikkeld. Daarnaast is de prijs-kwaliteitverhouding van Panasonic zeer indrukwekkend: je krijgt veel kwaliteit voor wat je betaalt.

Daarnaast is ook de 25 jaar productgarantie een mooie extra. LG en Sunpower bieden deze garantie ook, maar Panasonic is een stuk goedkoper vergeleken met deze merken. Wat ook kan meespelen in de keuze is het feit dat Panasonic een gerenommeerd bedrijf is met veel bekendheid. Je bent hierdoor zeker van de garantie, omdat Panasonic in de garantietijd niet failliet zal gaan. Ook de cijfers die door Panasonic zelf naar buiten zijn gebracht en hier eerder genoemd, zorgen ervoor dat je dit merk goed kunt vertrouwen op basis van de kwaliteit.

Wil jij Panasonic zonnepanelen laten plaatsen? Er zijn tal van mogelijkheden bij jou in de buurt. Je kunt op zoek gaan naar een installateur die werkt met Panasonic. Hier zul je er genoeg van vinden, aangezien installateurs graag samenwerken met grote merken, waaronder dus ook Panasonic. Je kunt tal van betrouwbare bedrijven vinden en je dak laten voorzien van goede Panasonic zonnepanelen.