logo

Thuisbatterij zonnepanelen: rendabel? Voordelen en prijs

Als je zonnepanelen hebt, of je van plan bent om ze te installeren, vraag je je wellicht af of je ook een thuisbatterij zou moeten plaatsen. De combinatie zonnepanelen en thuisbatterij heeft een aantal voordelen, maar het is verstandig om je goed te informeren voor je overgaat tot aanschaf. In dit artikel lees je alles over thuisbatterijen. Wordt de investering terugverdiend? Wat kosten thuisbatterijen en hoe werken thuisbatterijen die aangesloten zijn op zonnepanelen?

Thuisbatterij voor zonnepanelen, werking

thuisbatterij zonnepanelen

Omvormer meet verschil tussen vraag en aanbod

Zonnepanelen wekken overdag als de zon het felst is de meeste stroom op. Maar veel mensen zijn overdag niet thuis en gebruiken die energie dan niet. De energie die overdag niet wordt gebruik kan in een thuisbatterij worden opgeslagen. Deze gratis groene energie kun je dan ’s avonds of ’s nachts gebruiken.

Een thuisbatterij is uitgerust met een omvormer. Deze meet hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en hoe groot de stroomvraag vanuit je huis is. Op zonnige dagen produceren zonnepanelen op je dag tussen de 5 en 7 kWh, terwijl je, zeker als je niet thuis bent, maar 1 tot 2 kWh gebruikt. Dat is bijvoorbeeld voor de koelkast en de modem.

Overdag opladen

De thuisbatterij wordt overdag opgeladen met de overgebleven stroom van de zonnepanelen. Alle energie die niet wordt gebruikt wordt door de omvormer naar de batterij gestuurd. Hoeveel stroom je kunt opslaan, hangt af van hoe groot de capaciteit van de batterij is.

’s avonds en ’s nachts groene stroom gebruiken

Met de opgeslagen stroom van de thuisbatterij kun je ’s avonds de wasmachine aanzetten of elektrisch koken. Ook verlichting wordt gevoed met groene stroom uit de batterij. Als de batterij leeg is, schakel je automatisch over op netstroom.

Energie opslaan tegen daltarief

Overdag wordt de thuisbatterij opgeladen door de niet gebruikte zonne-energie, maar de batterij kan ook worden opgeladen met netstroom. Dat gebeurt ’s avonds en ’s nachts als het goedkope daltarief geldt. Zo profiteer je ook van een lage energieprijs op dagen dat de zonnepanelen minder stroom produceren.

Voordelen combinatie thuisbatterij zonnepanelen

Er zijn talloze voordelen te noemen voor het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen:

Onafhankelijkheid elektriciteitsnet

Als je alleen zonnepanelen hebt, gebruik je slechts ongeveer 30 procent van de opgewekte energie. De overige 70 procent lever je terug aan het vaste net. Maar door een thuisbatterij te koppelen aan de zonnepanelen, zal de zelfconsumptie verdubbelen naar 60 procent, doordat je ’s avonds en ’s nachts de zonnestroom kunt gebruiken die in de batterij is opgeslagen. Je wordt op deze manier onafhankelijker van het vaste net en hebt minder last van fluctuerende prijzen.

Lagere energierekening

Natuurlijk bespaar je dankzij de zonnepanelen al een behoorlijk bedrag op de elektriciteitsfactuur. Maar in combinatie met de thuisbatterij zullen de kosten nog lager uitvallen. Je gebruikt immers nog meer zelf opgewekte stroom, waardoor je minder van het net hoeft af te nemen. Een gemiddeld huishouden kan de besparing zien oplopen van 400 naar 700 euro.

Back-up in geval van stroomstoring

Je zult een verstoring in het vaste net niet merken. Als de elektriciteit van het net wegvalt, heb jij nog de opgeslagen zonne-energie in het thuisbatterij systeem. Dus in jouw huis valt de stroom niet uit en elektrische apparatuur of verlichting zal niet uitgaan.

Lagere CO2-uitstoot

Doordat je de opgewekte energie uit de zonnepanelen beter benut, ben je verantwoordelijk voor minder CO2-uitstoot. Een thuisbatterij is op deze manier goed voor het milieu.

Soorten thuisbatterijen voor zonnepanelen

Er zijn verschillende types thuisbatterijen die geschikt zijn voor de combinatie met zonnepanelen. Hieronder vind je de drie meest gebruikte.

zonnepanelen thuisbatterij

1. Loodzuur thuisbatterijen

Loodzuurbatterijen worden al ruim 150 jaar gebruikt, onder andere in startaccu’s van auto’s. Een voordeel van deze batterijen is dat ze goedkoop zijn in aanschaf. Maar er zijn grote bezwaren tegen dit type batterij. Deze energieopslagsystemen zijn groot en zwaar. Je kunt ze ook niet volledig ontladen omdat dan de opslagcapaciteit achteruit gaat en de levensduur wordt verkort. Dit type thuisbatterij komt niet in aanmerking voor een overheidspremie in Vlaanderen. De levensduur van een loodzuur batterij is tussen de 8 en 10 jaar.

2. Lithium-ion batterijen

Dit type batterij wordt het meest gebruikt in batterijsystemen voor thuis. Het meest bekend is het model Powerwall van Tesla. Daarnaast bieden ook LG, Solarwatt en andere bedrijven dit type thuisbatterij aan. Lithium-ion thuisbatterijen zijn relatief licht gewicht en hebben een grote energiedichtheid. Dat betekent dat er veel energie wordt opgeslagen in een klein gewicht. Een nadeel is dat ook dit type batterij niet volledig opgeladen of ontladen moet worden om capaciteitsverlies te voorkomen. Vergeleken met de loodzuurbatterijen heeft de lithium-ion batterij wel een dubbele levensduur (15 à 20 jaar).

3. Zoutwater thuisbatterijen

Dit type batterij is een ecologisch alternatief voor de twee eerder genoemde types. Zoutwater thuisbatterijen maken gebruik van het feit dat als zoet en zout water met elkaar in contact komen er een elektrische stroom ontstaat. Door het zoete en zoute water van elkaar te scheiden wordt de thuisaccu opgeladen. Deze batterijen zijn erg veilig en kunnen zonder capaciteitsverlies tot 100 procent worden opgeladen en ontladen. Een nadeel is dat de accu zwaar is en veel ruimte inneemt. Dit type batterij gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Welk type thuisbatterij kiezen?

Welk type thuisbatterij het beste is voor jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je veel of weinig ruimte om de batterij te plaatsen? Hoe is jouw energieverbruik? Heb je al zonnepanelen of ben je van plan een combinatie aan te schaffen. Wel kunnen we adviseren om te kiezen voor een lithium-ion of een zoutwater thuisbatterij. Voor de aanschaf en installatie van dit type thuisbatterijen heeft de Vlaamse overheid een premie ter beschikking gesteld.

TIP: vraag een expert om advies

Vertrouw op een erkende elektrotechnisch installateur om je advies te geven. Hij kan de beste oplossing op maat geven voor jouw situatie en wensen. Je kunt via de offertepagina bij verschillende installateurs uit jouw regio een prijsopgave aanvragen. De installateurs zullen je graag voorzien van alle informatie over verschillende modellen, merken, prijzen en benodigde werkzaamheden.

Kosten thuisbatterij zonnepanelen combinatie

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van een thuisbatterij. Zo is er verschil in prijs tussen twee batterijen met verschillende opslagcapaciteiten. Maar ook de levensduur van de accu en het merk spelen een rol. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs die ligt tussen de 4.000 en 10.000 euro. Dat is inclusief btw en installatiekosten. De verwachting is wel dat de kosten de komende jaren zullen dalen.

Premies en financiële voordelen

Ben je van plan om een thuisbatterij te koppelen aan jouw zonnepanelen en is jouw huis tien jaar oud of ouder. Als je dan kiest voor installatie door een erkende vakman, betaal je het lage btw-tarief van zes procent in plaats van de standaard 21%. Dit geldt voor zowel de aankoop als de installatie van zonnepanelen en thuisbatterij. Er zijn ook premies vanuit de Vlaamse overheid beschikbaar. Je kunt voor een thuisbatterij 250 euro per kWh bruikbare capaciteit ontvangen. Voor een thuisbatterij met een capaciteit van 8 kWh ontvang je een premie van maar liefst 2.000 euro. Je moet deze dan wel laten plaatsen door een erkend installateur. Deze zal je ook kunnen helpen met het aanvragen van de premie.

Thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?

In Vlaanderen worden de klassieke energiemeters vervangen door digitale meters. Voor mensen die een zonnepanelen-installatie plaatsen, betekent dit dat er hiermee ook een nieuw tariefsysteem geldt. Bij het oude systeem draait de teller terug als je de niet gebruikte zonnestroom teruglevert aan het vaste net. Met de nieuwe tarief methode die mogelijk is dankzij de digitale meter, wordt de energierekening berekend op basis van wat je werkelijk van het vaste net consumeert. Je krijgt een vergoeding voor de energie die je teruglevert, maar die vergoeding per kWh dan wat je per kWh betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het net. Daarom is het slim om zoveel mogelijk de zelf geproduceerde energie te gebruiken. Met een thuisbatterij is dat mogelijk. Je zelfverbruik kan hierdoor van dertig naar zestig procent stijgen.

Voorbeeld

Een gemiddeld huishouden van vier personen heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.000 kWh. De elektriciteitsprijs is 0,25 euro per kWh. Als men alleen zonnepanelen heeft, levert dat 30% zelfverbruik op, oftewel een besparing van 300 euro. Als daarbij ook een thuisbatterij wordt geplaatst, loopt het zelfverbruik op tot 60% en de besparing tot 600 euro.

Het is duidelijk dat de thuisbatterij zorgt voor een nog hogere besparing op de energierekening. Een ander voordeel is dat je door de grotere onafhankelijkheid van het vaste elektriciteitsnet, je ook minder te maken hebt met fluctuerende energieprijzen. Daarnaast zorg je voor minder CO2-uitstoot en zorgt de batterij ervoor dat jouw stroom niet uitvalt bij een externe stroomstoring.

Vraag advies aan een expert

Als je plannen hebt om een thuisbatterij bij je zonnepanelen te installeren is het verstandig om een gespecialiseerde vakman om advies te vragen. Het gaat toch om een behoorlijke investering, waarvoor je de beste keuze voor jouw situatie wil maken. Een erkend installateur kan op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen bepalen welke thuisbatterij het best past en in hoeveel tijd je deze kunt terugverdienen. Hij zal kijken naar de grootte van je huishouden, het jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. Over het algemeen kun je een thuisbatterij in tien tot twintig jaar terugverdienen. Ook als je nog geen zonnepanelen hebt, kan de vakman je helpen om hiervoor de beste oplossing te kiezen. Vraag altijd meerdere offertes aan, zo kun je de aanbiedingen en voorstellen goed vergelijken.

Waar op letten bij aanschaf en installatie thuisbatterij

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je van plan bent om een thuisbatterij aan te schaffen:

Capaciteit

Zorg ervoor dat de capaciteit van de batterij goed is afgestemd op jouw energieverbruik en op de productiecapaciteit van de zonnepanelen. Als de capaciteit van de batterij te laag is, zal niet alle resterende zonne-energie kunnen worden opgeslagen en zal worden teruggeleverd aan het vaste net. Ook moet je je afvragen of je eventueel extra zonnepanelen wil plaatsen om meer energie te kunnen opslaan. Ook dan zul je moeten kiezen voor een batterij met een grotere capaciteit. Een ervaren elektrotechnisch installateur zal je precies kunnen voorrekenen welke capaciteit je nodig hebt.

Omvormer

Heb je ook een omvormer nodig? Als je al zonnepanelen hebt moet je een extra omvormer aanschaffen. De omvormer die bij je zonnepanelen is geleverd is niet geschikt voor je thuisbatterij. Als je nog geen zonnepanelen hebt, kies je het best voor een hybride omvormer die je kunt aansluiten op zowel de zonnepanelen installatie als op de thuisbatterij.

Op- en ontladen

De levensduur van de thuisbatterij wordt met name bepaald door het aantal laadcycli. Goedkopere modellen kunnen ongeveer duizend keer opgeladen en ontladen worden. Bij duurdere thuisbatterijen kan dat wel oplopen tot 5.000 à 10.000 keer.

Rendement

Een goedkope thuisbatterij heeft over het algemeen een lager rendement. Let hierop bij de aankoop. Want ook al is een batterij duurder, als deze een rendement heeft van 95%, ten opzichte van een goedkopere batterij met een rendement van slechts 70%, dan is de duurdere batterij toch aantrekkelijker. Vaak daalt het rendement van goedkope modellen sneller dan dat van de hoogwaardigere modellen.

Installatiegemak

Als je de thuisbatterij tegelijk installeert met de zonnepanelen, is alles beter op elkaar afgestemd en zal de installatie minder tijd in beslag nemen. Hierdoor zal het arbeidsloon lager liggen. Maar het hoeft geen enkel probleem op te leveren om een thuisbatterij te installeren bij jouw bestaande zonnepaneleninstallatie. Een erkend installateur zal je precies kunnen uitleggen wat er mogelijk is.

Overleg met een erkende installateur

Via deze website kun je vrijblijvend prijsvoorstellen op maat ontvangen van maximaal drie experts die deze werkzaamheden in jouw regio uitvoeren. Behalve een offerte zullen ze je van alle benodigde adviezen kunne voorzien. Iedere situatie is immers uniek en daarom is het verstandig om alle bovenstaande aandachtspunten met een expert te overleggen. Op die manier zul je kunnen kiezen voor de beste oplossingen voor jouw persoonlijke situatie. Een erkend installateur zorgt voor kwalitatief hoogstaande thuisbatterijen en zorgt er bovendien voor dat deze correct worden geplaatst, geïnstalleerd en afgesteld. Dat is wel zo veilig!