logo

Wat is de beste hellingsgraad voor zonnepanelen van mijn dak ?

Hoe haal je het meeste uit de zon? Wat is de beste hellingsgraad voor zonnepanelen? De hellingsgraad van een zonnepaneel is van belang om een zo optimaal mogelijke winst te behalen. Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op de vraag wat de beste hellingsgraad is. Maar het gaat erom wat in de praktijk te realiseren is. Daarom gaan we hier wat dieper op in. Zo kun je nog meer uit de zon halen.

De optimale hellingsgraad voor panelen maar niet haalbaar

De optimale hellingsgraad bereik je door de zonnepanelen loodrecht ten opzichte van de zonnestralen te plaatsen. Dit is om verschillende redenen echter niet haalbaar. In veel gevallen heb je te maken met een schuin dak. Hierop is het dus onmogelijk een zonnepaneel in een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon te plaatsen. Daarbij verandert de zon voortdurend van stand, waardoor maar op een klein moment het zonnepaneel in een ideale hellingsgraad met de zon staat. Bovendien verandert de stand van de zon niet alleen door de dag heen, maar ook door het jaar. Je hebt nu wel zontrackers. Dit zijn beweegbare zonnepanelen die met de stand van de zon meedraaien. Maar deze kunnen nog maar beperkt op een dak worden geplaatst.

De ideale hellingsgraad bij elke zonnestand

De zonnepanelen loodrecht ten opzichte van de zon plaatsen werkt dus niet. Maar wat werkt dan wel? Wat is de ideale hellingsgraad van het dak voor je zonnepanelen? Omdat wij met de aarde constant van positie veranderen ten opzichte van de zon, moet je eerst kijken wanneer we het dichtst bij de zon zijn. Dit is natuurlijk in de zomer wanneer we veel zonuren maken. Het midden van de dag is het moment dat de zon het hardst schijnt. In de zomer zouden daarom zonnepanelen met een hellingshoek van 50 graden het meest ideaal zijn. Maar je hebt ook te maken met de winter met minder zonuren en een lagere stand van de zon. Hierdoor is in de winter de meest ideale hellingsgraad voor zonnepanelen 20 graden.

De perfecte hellingsgraad voor het beste rendement uit je zonnepanelen

Als je nu dus rekening houdt met de winter en de zomer, dan is de beste hellingsgraad van je dak voor zonnepanelen dus ergens daar tussen. Uit onderzoek blijkt dat de beste hellingsgraad tussen de 32 en 38 graden ligt. Bij het plaatsen van de zonnepanelen onderzoekt een installateur dit ook. Want de ideale hellingshoek hangt ook af van hoe je huis staat. Idealiter plaats je panelen zoveel mogelijk op de zuidelijke richting. Dan haal je met een hellingsgraad tussen 32 en 36 graden optimaal rendement uit je zonnepanelen.