logo

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Het is een van de meest gestelde vragen online over zonnepanelen: wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen? Het ook niet zo vreemd dat veel mensen op zoek zijn naar het antwoord op die vraag. Want het plaatsen van zonnepanelen is best een investering. Hoe langer je hiervan kunt profiteren, hoe kleiner deze investering in verhouding wordt. Daarom gaan we uitgebreid in op de vraag wat de levensduur is van zonnepanelen.

Bijna slijtageproof

Op zich worden zonnepanelen van sterke materialen gemaakt. Roestvrij staal, plexiglas een isolatielaag kunnen ieder voor zich prima tegen een stootje, jaar na jaar. Ze zijn ook goed bestand tegen weersomstandigheden en vervuiling. Ander voordeel is dat de panelen zelf niet bewegen, waardoor ze weinig tot nauwelijks slijten. Zonnepanelen zijn al enige tijd in ontwikkeling en de oudste zonnepanelen zijn nu zo'n 60 jaar in gebruik. Deze panelen werken nog steeds. Voorheen ging men uit van een levensduur van zonnepanelen van gemiddeld 20 jaar. Maar de zonnepanelen die vandaag de dag geïnstalleerd worden, zijn veel geavanceerder en van betere materialen gemaakt. De schatting is dat deze wel 40 jaar meegaan en dan nog rendabel zijn.

De nieuwe generatie zonnepanelen: langere levensduur, meer rendabel

Want dat is de andere kant van de levensduur van zonnepanelen. De panelen moeten niet alleen werken, maar ook voor een lange periode een rendabele hoeveelheid energie opleveren. Naast dat de zonnepanelen van nu een langere levensduur hebben, leveren ze per vierkante meter oppervlakte veel meer op dan in het beginstadia toen de panelen net op de markt kwamen. Zonnepanelen zijn nog steeds aan het innoveren. Hierbij zijn nog volop ontwikkelingen gaande die een langer rendement van de zonnepanelen beloven.

Rendementsverlies door de jaren heen

Het is een beetje als een nieuwe auto waarmee je de showroom uitrijdt; zodra je ermee rijdt daalt hij in waarde. Zodra zonnepanelen in werking zijn gesteld daalt hun rendement. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid energie die een zonnepaneel produceert geleidelijk afneemt. Dit is een onontkoombaar proces. Met name in de eerste jaren, net als bij de auto, gaat dit harder. Daarna daalt het rendementsverlies elk jaar iets minder. Hoe ontstaat dit rendementsverlies? Het uv licht tast de materialen van de zonnepanelen aan, waardoor de werking vermindert. Andere weersomstandigheden die het rendement negatief beïnvloeden zijn grote hitte en kou. Van beiden heb je in Nederland gelukkig weinig last.

Rendementsverlies in percentages

Gelukkig praten we niet over hele grote percentages waarmee het rendement afneemt. Het gaat gemiddeld om 0,5% rendementsverlies per jaar. Dit getal geldt als gemiddelde wereldwijd. Voor de huidige generatie zonnepanelen in Nederland ligt dit zelfs lager, op gemiddeld 0,4% per jaar. Let wel: dit is op basis van testen en ervaringen met voorgaande modellen zonnepanelen. Nieuwe modellen zijn nog geavanceerder. Er wordt vanuit gegaan dat deze nog minder rendementsverlies zullen hebben.

Vermogensgarantie van zonnepanelen

Zonnepanelen mogen na 20 jaar niet minder dan op 80% van hun oorspronkelijke rendement zitten. Dit is een kwaliteitseis die ook in onderhoudscontracten wordt vastgesteld. Om deze standaard van energie afgifte te waarborgen, krijg je bij de zonnepanelen een vermogensgarantie. Dit is ook voor het eventueel verlies van financieel rendement mocht het rendementsverlies groter zijn dan de verwachte prognose. Zonnepanelen zijn vaak een grote investering. Daarom geven leveranciers een verliesgarantie die in ieder geval tussen de -0,5% tot -0,7% blijft en niet daarboven komt. Betrouwbare leveranciers garanderen hiermee dat rendementsverlies binnen de perken blijft. Mocht het rendementsverlies toch groter zijn, dan moet dit vanuit de garantie worden vervangen. Tot nu toe blijft doorgaans het rendementsverlies inderdaad beperkt en valt zelfs onder de 0,5%. Alleen in uitzonderlijke gevallen met storingen of verkeerd geïnstalleerde zonnepaneleninstallaties worden de beoogde rendementen niet gehaald. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen gemiddeld boven de 90% van het oorspronkelijke rendement zitten na 20 jaar. Met het jaarlijks verlies van rendement van 0,4% in Nederland en België komt dit na 20 jaar op 8%.

Variaties in vermogensgaranties op zonnepanelen

Er zijn twee variaties waarin de vermogensgarantie wordt aangeboden door de zonnepaneelleveranciers. Dit zijn de lineair en de geblokte vermogensgarantie. Het is goed om te kijken wat in jou situatie het gunstigst is. Bij de lineaire garantie is het vermogen per jaar gedekt en verloopt de daling van deze garantie dus geleidelijk. Bij de geblokte variant gaat dit per periode van bijvoorbeeld 5 jaar en dan wordt de garantie in een keer bijgesteld. Dit gaat dus een periode gelijkmatig en dan met ineens een grote sprong. Met nieuwe aangeschafte zonnepanelen is het handig een lineaire vermogensgarantie aan te gaan. Anders kan het dat je meteen begint met een garantieverlies van 5%. Dit blijft voor een lange periode zo staan. Lineaire afname is dan veel gunstiger. De vermogensgarantie wordt voor 25 jaar vastgelegd. Tegenwoordig zijn de zonnepanelen langer werkzaam, maar na 25 jaar heb je de investering er allang uit.

Ontwikkelingen om rendementsverlies tegen te gaan

De huidige generatie zonnepanelen zijn veel meer rendabel geworden ten op zichte van vorige generaties. Maar is het rendementsverlies wat per jaar optreed ook kleiner geworden ten opzicht van voorgaande modellen zonnepanelen? Hiervoor gaan we terug naar de oudste zonnepanelen ter wereld. Deze zijn in Duitsland in de jaren 70 al geïnstalleerd. Zoals al eerder vermeld; deze zonnepanelen werken nog steeds. Ze zijn door de jaren heen maar slechts 3,9% in productie afgenomen. In dat opzicht is er niet veel veranderd met de huidige generatie zonnepanelen. Je hoeft dus ook niet te wachten met de aanschaf van zonnepanelen om gebruik te maken van een meer solide model die nog minder rendementsverlies heeft.

Hoe beperk je het rendementsverlies

Het rendementsverlies in het algemeen kun je beperken door een aantal maatregelen te nemen. Hou bijvoorbeeld je systeemoutput goed in de gaten. Zo zie je meteen wanneer je rendement afneemt. Deze output kun je vinden bij de omvormer. Ook heb je logging systemen die je kunt volgen op een smartphone met een app. Mocht het vermogen lager zijn dan normaal, dan kun je meteen contact opnemen met de leverancier of de installateur. Controleer ook jaarlijks de bekabeling en de aansluiting hiervan tussen omvormer, zonnepanelen en meterkast. Deze bekabeling moet niet beschadigd zijn of incorrect aangesloten. Check deze dus ook regelmatig.

Goed onderhouden, langere levensduur

Verder is regelmatige reiniging van je zonnepanelen van invloed op de levensduur. Mos, schimmel en vogelpoep kunnen op den duur de panelen beschadigen. Bovendien kan door een stoflaag het zonlicht moeilijker doordringen. Dit heeft weer invloed op het rendement van de zonnepanelen. Reinig de panelen of laat het doen een paar keer per jaar. Een goede regenbui doet natuurlijk wonderen maar in periodes van droogte is reinigen belangrijk. Plan dus een reinigingsbeurt in in de winter, in de lente en twee keer in de zomer. Zo wordt je rendement niet kleiner door vervuiling van de panelen en verouderen deze ook minder snel. Bovendien merk je bij het schoonmaken meteen kleine beschadigingen op die zouden kunnen verergeren.

Zorg voor een goed werkende omvormer

Een onderdeel van de paneleninstallatie wat ook invloed heeft op het rendement van zonnepanelen en de levensduur, is de omvormer. Hiermee wordt de energie die de zonnepanelen vanuit het zonlicht verkrijgt omgezet zodat deze kan worden gebruikt voor de stroomvoorziening in huis. Dit is een proces waardoor de omvormer aan slijtage onderhevig is. De hoge temperaturen in de omvormer en de elektrische ladingen zorgen dat de levensduur verkort. Hierdoor is de levensduur van een omvormer aanzienlijk korter dan die van de zonnepanelen. De gemiddelde levensduur van een omvormer na installatie is 10 jaar, ook al kan dit soms op lopen tot 15 jaar. Het blijft in ieder geval beduidend minder dan dat van de zonnepanelen. De omvormer zal dus tussentijds vervangen moeten worden. Dit is vaak al in het onderhoudscontract vastgelegd, dat dit kosteloos gebeurt. Een vrij nieuwe ontwikkeling zijn de micro-omvormers. Deze hebben een langere levensduur door de condensator die ervoor zorgt dat de omvormer minder snel slijt.