logo

Alles over de power optimizer

De power optimizer heeft veel gemeen met de micro omvormer. Toch heeft de eerstgenoemde een groot voordeel tegenover micro omvormers: ze zijn goedkoper én vormen een prima middenweg tussen een micro omvormer en de klassieke string omvormer. Op deze manier kan er een optimaal rendement uit de zonnepanelen installatie gehaald worden.

De werking van een power optimizer

Hoe werkt de power optimizer? Dit onderdeel wordt tussen de zonnepanelen een de omvormer geplaatst. Iedere zonnepaneel krijgt zijn eigen optimizer. Deze wordt onder het zonnepaneel geplaatst en lijkt op een soort console. Waar zorgt een power optimizer voor?

  • Beter rendement, maar ook een betere efficiëntie van de installatie;
  • Paneel tracking, waardoor panelen met een defect gemakkelijker opgespoord kunnen worden;
  • Een aparte stroomlevering van ieder zonnepaneel

De output van de panelen wordt constant gemeten door de power optimizer. De optimizer zet de gelijkstroom niet om in wisselstroom, dit gebeurt door de omvormer.

Een power optimizer kijkt naar het MPP van een zonnepaneel. MPP staat voor Maximum Power Point en dit is het maximum aan output dat behaald kan worden door een zonnepaneel. Dit wordt doorgestuurd naar de omvormer, waardoor het rendement van de zonnepanelen een stuk hoger ligt. Daarnaast wordt de stroom ook apart naar de omvormer gestuurd. Bij een installatie die in serie is geplaatst, zal de stroom maar zo groot zijn als het minst goed renderende paneel zijn. Power optimizers zijn, net als micro omvormers, vooral aan te raden bij installaties waarbij een gedeelte van de zonnepanelen in de schaduw komt te liggen.

De merken

Power optimizers zijn nog vrij nieuw, maar winnen nu al flink aan populariteit. Er zijn een aantal nieuwe bedrijven die zich alleen focussen op het ontwikkelen en produceren van power optimizers. Voorbeelden zijn Enphase en SolarEdge. Er zijn ook al grotere merken, zoals SMA of Fronius (omvormer merken) en ook zonnepanelen merken als ReneSola die zelf power optimizers ontwerpen.

SolarEdge en Enphase zijn de grootste merken op het gebied van power optimizers. SolarEdge is een Israëlisch bedrijf en Enphase is Amerikaans. Samen hebben ze een marktaandeel van 95% in deze markt. Enphase is met 10 jaar ervaring het grootste merk van de twee, maar SolarEdge kan worden gezien als de goedkopere van de twee. Fronius en SMA (twee omvormer merken) zijn de twee grootste concurrenten van SolarEdge en Enphase, maar ook Huawei zet steeds meer in op de productie van de power optimizer.

Enphase kan worden gezien als het beste merk. Uit onderzoek is gebleken dat de opbrengst van een installatie met gebruik van power optimizers van Enphase 2,4% hoger ligt dan met power optimizers van SolarEdge. De power optimizers van Enphase zijn wel duurder in de aanschaf dan die van SolarEdge.

De prijzen

Omdat de productiekosten van power optimizers een stuk lager ligt dan bij micro omvormers, ligt de prijs ook een stuk lager. Dit kan dus een reden zijn om voor power optimizers te kiezen. Een power optimizers bestaat gemiddeld uit 180 onderdelen. Dit is bij de micro optimizer is dat een stuk meer: 450 onderdelen. Dit is dan ook de reden dat de kosten voor een power optimizer een stuk lager liggen. Gemiddeld kost een power optimizer tussen de €50 en €70 per stuk. De exacte prijs wordt bepaald door het maximale DC vermogen. Hoe hoger dit vermogen, hoe duurder de power optimizer.

Als er sprake is van een installatie van 4000kWp met twaalf zonnepanelen, is dit een extra kostenpost van €720 (12 x €60 per power optimizers, een gemiddeld bedrag). Dit is een groot bedrag. Om erachter te komen of power optimizers deze extra kosten waard zijn, moet er worden gekeken naar het extra rendement die ze opbrengen en wat is voor gevolgen heeft voor de financiële opbrengst.

Power optimizers zijn vooral interessant wanneer er sprake is van een installatie van zonnepanelen die gedeeltelijk in de schaduw liggen, gedurende de dag. Op deze manier kan iedere zonnepaneel apart het maximale rendement behalen. De extra opbrengst kan dan wel 10% tot 15% extra zijn. Dit is jaarlijks 350 tot 550kWh extra elektriciteit. Dat is omgerekend €85 tot €135 aan extra opbrengst. Dit wil zeggen dat een power optimizer zich binnen vijf tot 8 jaar kan terugbetalen. Deze berekening geldt voor een installatie waarbij een gedeelte zich in de schaduw bevindt.

Wanneer er sprake is van een installatie met de ideale omstandigheden is het niet interessant om voor power optimizers te kiezen. Bij de goede hellingsgraad en een perfecte oriëntatie kan iedere zonnepaneel maximaal renderen en heeft een power optimizer weinig zin. Maar omdat er niet vaak installaties worden geplaatst in perfecte condities, is het in de meeste gevallen zeker aan te raden om voor power optimizers te kiezen.

Niet alle omvormers werken goed met power optimizers. Het is dan ook belangrijk om van te voren te informeren bij de installateur. Deze kan jou vertellen welke omvormers goed samen kunnen met een power optimizer en welke niet. Op deze manier voorkom je problemen aan zowel de power optimizer als de omvormer.

De garantie

De levensduur van power optimizers ligt hoog, en dit betekent automatisch ook dat de garantieperiode ook hoog is. De garantie op power optimizers is in de meeste gevallen zo’n twintig tot vijfentwintig jaar.

Er zijn een aantal zaken die niet worden gedekt door de garantie. Dit is ook het geval bij omvormers en de zonnepanelen zelf. Wanneer de power optimizer door een van deze factoren niet meer werkt, zal het niet vergoed worden en moet je deze kosten zelf betalen. De volgende zaken worden niet door de garantie gedekt:

  • Schade aan de power optimizer door misbruik, gebrek aan onderhoud of een verkeerde installatie
  • Schade aan de power optimizer als gevolg van wijzigingen in dit apparaat die niet zijn toegestaan
  • Schade aan de power optimizer doordat de veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd
  • Schade aan de power optimizer doordat er gebruik is gemaakt van producten die niet zijn toegestaan en die niet compatibel zijn
  • Schade aan de power optimizer door oorzaken die buiten controle van de fabrikant liggen, zoals vuur, overstroming of bliksem.