logo

Zonnepanelen: subsidies 2020

Een aantal jaar geleden kon je nog in aanmerking komen voor een zonnepanelen subsidie, maar tegenwoordig zijn deze al bijna allemaal afgebouwd. Omdat zonnepanelen zelf al een zeer interessant investering zijn is er verder geen enkelee financiële hulp nodig van de overheid. Waar kun je nog wel in aanmerking voor komen? Hier vind je informatie over de zonnepanelen subsidies die in 2020 gelden.

Je hebt nog recht op een aantal subsidies, waaronder een terugdraaiende teller en de groene lening. Heb je voor 2016 een bouwaanvraag gedaan, dan is er de e-peil premie waar je recht op hebt. Ook bij woningen die ouder zijn dan tien jaar is er sprake van een lager BTW tarief (6%) voor het plaatsen van zonnepanelen.

Een van de redenen voor het wegvallen van subsidies zijn de prijzen voor zonnepanelen. Deze zijn de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Dit betekent dat je zonder enige subsidies kunt rekenen op een terugverdientijd van 7 tot 9 jaar. Vijf jaar geleden was een installatie van zo’n 4000kWh nog gemiddeld €13000, en dit is ligt nu tussen de €5500 en €6500. Ook renderen de zonnepanelen stukken beter dan vijf jaar geleden dankzij de verbeterde technologie. Hoe komt het dat de prijs zoveel lager is geworden? Dit komt voornamelijk door het verbeterde productieproces. Dit gaat nu een stuk sneller en is dus ook goedkoper, omdat het bijna volledig automatisch gaat.

Zoals eerder aangegeven zijn de subsidies de afgelopen jaren vooral afgebouwd. Wanneer er sprake is van een installatie na de maand juni in 2015 kan er geen aanspraak meer worden gemaakt op het groenestroomcertificaat. Ook de groene lening is vandaag de dag afgeschaft voor panelen. Subsidies die vandaag de dag nog gelden zijn de terugdraaiende teller en de e-peil premie. Toch wordt de keuze voor zonnepanelen zeker gestimuleerd. Dit omdat vele overheden een gedeelte van de totale productie door middel van hernieuwbare energie willen realiseren. Dit vanwege de grote CO uitstoot die plaatsvindt bij kernenergie.

De terugdraaiende teller

Wanneer je zonnepanelen hebt met een maximaal vermogen (10kW) heb je recht op de terugdraaiende teller. Wat houdt dit in? Zoals de term al zegt gaat het hier om het terugdraaien van de energiemeter. Als er meer elektriciteit opgewekt wordt uit de panelen dan dat er gebruikt wordt, wordt de terugdraaiende teller toegepast. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Wanneer je tijdens een dag vol zon aan het werk bent, gebruik je, vanzelfsprekend, geen elektriciteit. Maar omdat dit wel opgewekt wordt door de zonnepanelen, zal de teller gaan terugdraaien. De netbeheerder is dan verplicht om dit van jou als particulier af te nemen. Dit kun je zien als een vorm van subsidie. Op jaarbasis kun je er hierdoor voor zorgen dat de energiefactuur uiteindelijk steeds minder wordt. Dit gebeurt dus op het moment dat de panelen meer opbrengen dan dat jij verbruikt. De netbeheerder is verplicht om de energie van jou af te nemen voor de dezelfde prijs die jij normaal betaalt. Hierover moet je wel zogenaamde prosumententarief betalen, maar dit zal een stuk minder zijn dan de opbrengsten uit de zonnepanelen.

Het is wel aan te raden om het zonnepanelen systeem niet groter dan het verbruik te maken. Dit omdat de overbodige elektriciteit niet wordt vergoed. Op het moment dat je meer verbruikt dan dat de zonnepanelen opbrengen, dan neem je dit simpelweg van het net af, en dit kun je gewoon betalen. Als het donker is kun je geen zonne-energie afnemen, en wanneer je dit wel nodig hebt, kun je dit van het net gebruiken tegen het normale tarief.

Wanneer is de terugdraaiende teller vooral interessant? Op het moment dat je een enkele meter hebt kun je hiervan profiteren. Een dubbele teller met een dag- en nachtmeter kan het overschot van de dagmeter niet in mindering brengen van je nachtmeter. Als je zonnepanelen laat installeren en je hebt een dubbelvoudige meter, is het belangrijk om de netbeheerder te vragen om een enkelvoudige meter.

Het is ook niet standaard dat iedere woning een teller heeft die terug kan draaien. Wanneer je er niet zeker van bent of je er een hebt, kun je dit navragen bij de netbeheerder. Deze kun je gratis laten vervangen door de netbeheerder. Doe je dit niet en weet je niet zeker of je de terugdraaiende teller hebt, dan kan de elektriciteit niet op het net geleverd worden en kun je geen gebruik maken van deze vorm van subsidie. Hoe weet je of je een terugdraaiende teller hebt? Dit kun je ontdekken door te kijken of er een symbool van de terugdraaiende teller op de teller staat. Dit herken je aan het symbool dat lijkt op een teruglooprem.

E-peil premie

Heb je een nieuwbouwwoning en is de aanvraag van een installatie voor het einde van december ingediend? Dan heb je nog recht op een e-peil toeslag. Wat kun je met deze premie? Hiermee kun je de toeslag tot €1800 krijgen; deze kunnen voor de zonnepanelen gebruikt worden. Je hebt recht op deze premie als het e-peil van jouw huis lager is dan een bepaalde peil. Welke e-peil je krijgt is ook afhankelijk van het jaar waarop je de vraag hebt ingediend.

  • 2014: E-40 of nog lager
  • 2015: E-30 of nog lager
  • 2016: E-20 of nog lager

Voor ieder punt dat het e-peil onder de norm ligt ontvang je een toeslag van €50. Dit kan dus flink oplopen. Een voorbeeld: de nieuwbouwaanvraag is in 2015 gedaan. De zonnepanelen hebben het e-peil laten dalen naar 21. Hiermee ligt de e-peil negen punten onder het voorschrift; 9 x €50 is €450. Dit is het bedrag wat je van de netbeheerder krijgt, boven de €1800 die je nog ontvangt. Voordat je hier recht op hebt moet er een EPB aangifte worden gedaan. Dit wordt gedaan door een verslaggever en de bouwheer, als het huis door jou in gebruik wordt genomen.

Er zijn daarnaast nog een aantal andere voorwaarden waar je woning aan dient te voldoen om recht te hebben op de e-peil toeslag. De volgende criteria zijn van belang:

  • Het moet gaan om minstens zeven of tien kWh per jaar, voor iedere m2.
  • De installatie moet oostelijk, zuidelijk of westelijke geplaatst worden
  • De hellingsgraad moet tussen de nul en zeventig graden zijn.

Het e-peil van je woning kan door zonnepanelen flink verlagen. Bij een gemiddeld systeem is er soms sprake van meer dan 20 punten daling. Deze premie en een terugdraaiende teller maken de installatie van zonnepanelen nog een meer interessante investering dan dat deze al was.

Woningen ouder dan tien: verlaagd BTW tarief

De overheid wil eigenaren van oude woningen aanzetten om de woning, door middel van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen, te verbeteren. Om de eigenaren hierin tegemoet te komen geldt er een lager BTW tarief: 6%. Je kunt hiermee bij een installatie van zonnepanelen van 4000Wp zo’n €800 besparen. Woningen die jonger zijn dan tien jaar vallen onder het normale tarief: 21% BTW.

Energielening

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een energielening. Hiermee kun je een bedrag van €15000 lenen, aan de maximale interest van twee procent. Dit kan anno 2020 echter alleen nog door prioritaire doelgroepen worden aangevraagd. Zo kan de energielening alleen worden aangevraagd om de energiezuinige of de energiebesparende werken uit te laten voeren. De lening kan dus ook gebruikt worden voor het plaatsen van andere energiebesparende werken naast zonnepanelen, zoals warmtepomp, een zonneboiler en allerlei vormen van isolatie en allerlei energiezuinige installatiesystemen.

Groenestroomcertificaat

Tot en met 2015 gold ook het groenestroomcertificaat nog. Hierbij stond vast dat men een vaste vergoeding zou ontvangen per geproduceerde kWh, voor een periode van 20 jaar. Deze vergoeding werd ook wel een groenestroomcertificaat genoemd. Door het leveren van teveel geproduceerde stroom aan de netbeheerder in combinatie met het eigen verbruik van de vervaardigde elektriciteit levert besparing op op de factuur. Zonder het gebruik van hernieuwbare energie van de zon of de wind zullen deze facturen blijven stijgen.

Let op: dit voordeel is in 2015 stopgezet. Hier kun je dus geen beroep meer op doen.

Vermindering van belasting

Een regel die tot en met 2012 gold was de belastingvermindering. Een belastingvermindering kon zo een paar duizend euro opleveren. Ook kon je via de gemeente nog een additionele subsidie van maximaal €1000 krijgen, maar dit was afhankelijk per woonplaats.

Let op: dit belastingvoordeel is in 2012 opgezegd. Hier kun je dus geen beroep meer op doen.

De groene lening

De groene lening gold tot en met 2011. Deze regeling hield in dat er een extra aftrek van 1,5% werd gerekend. Voor deze groene lening kon de bestaande hypothecaire krediet worden aangewend. Zo kon een deel van het terugbetaalde kapitaal terug worden opgenomen: zo ontstond er een extra belastingaftrek op de al betaalde interest. Het soort hypotheeklening speelde hierbij natuurlijk ook een rol.

Let op: deze lening is in 2012 afgeschaft. Hier kun je dus een beroep meer op doen.

De aanschaf van zonnepanelen

De reden dat de meeste belastingvoordelen en andere subsidies niet meer gelden of zijn afgeschaft, is omdat de zonnepanelen zelf al voor genoeg voordeel zorgen. Met veel geluk kun je binnen 7 jaar profiteren van volledig gratis stroom. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat de installatie op een goede manier gebeurt en dat de zonnepanelen de juiste ligging hebben. Op deze manier is het rendement maximaal en kun je volop profiteren. Uiteindelijk kun je binnen 25 jaar duizenden tot wel tienduizenden euro’s besparen.

Buiten het feit dat zonnepanelen veel voordeel opleveren op lange termijn, kun je hierdoor ook volledig onafhankelijk worden van de elektriciteitsleverancier. De factuur wordt elk jaar duurder, en om hier afhankelijk van te worden is het zeker aan te raden om voor een installatie van zonnepanelen te kiezen. Naast deze punten zitten er nog meer voordelen aan de overstap op hernieuwbare energie.