logo

BTW tarief op zonnepanelen 6% of 21%?

Er zijn twee verschillende tarieven mogelijk voor zonnepanelen en het is afhankelijk van hoe oud de woning is welk tarief wordt gehanteerd. Voor een woning die ouder is dan tien jaar geldt een verlaagd BTW tarief van 6%. Voor woningen die jonger zijn dan tien jaar geldt een BTW tarief van 21%. Wanneer een woning aan het 6% tarief wil voldoen moet er wel aan verschillende voorwaarden worden voldaan.

De BTW regeling voor het plaatsen van zonnepanelen is in 2016 aangepast. Bij een woning van onder de vijf jaar gold een tarief van 21%, maar dit is sinds 2016 verhoogd naar woningen onder de tien jaar. Het 6% BTW tarief dat op woningen geldt die ouder zijn dan tien jaar is een regeling van de overheid om ervoor te zorgen dat meer woningen worden voorzien van zonnepanelen of andere energiebesparende werkzaamheden, zoals het plaatsen van isolatie of een speciale zonneboiler. Deze en andere werkzaamheden vallen onder verbetering van de woning en renovatie, en hiervoor geldt een BTW tarief van 6%.

Hoeveel kun je besparen op een zonnepanelen installatie met het 6% BTW tarief? Bij een gemiddelde installatie van zo’n 4000kWh ben je ongeveer €5500 kwijt. Exclusief de BTW bespaar je €825. Een duidelijk voorbeeld:

  • Bij een woning die jonger is dan tien jaar: €6655 met 21% BTW
  • Bij een woning die ouder is dan tien jaar: €5830 met 6% BTW

Aan welke voorwaarden moet de woning voldoen wanneer het ouder is dan 10 jaar en gebruik wil maken van het 6% BTW tarief?

  • Het moet gaan om een privé woning. Een woning met een kantoorgebouw of winkels die in de woning zitten komen niet voor het verlaagde BTW tarief in aanmerking.
  • De levering van de materialen en de installatie zelf moet worden uitgevoerd door een erkende installateur, en deze mag je dus niet zelfstandig uitvoeren.
  • De installateur moet ook een verklaring afleggen dat de woning inderdaad ouder is dan 10 jaar, en dat het alleen voor privé wordt gebruikt.

De installatie mag zowel op het dak als op de grond geplaatst worden. Een installatie op het dak is niet essentieel.

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt die nog jonger is dan tien jaar, kun je wellicht gebruik maken van een e-peil premie. Wanneer een bepaalde e-peil behaald wordt (dit is afhankelijk van het bouwjaar), kan er (gedurende 10 jaar) een korting van 50% tot 100% worden gegeven. Dit bedrag kan oplopen van €400 tot €2800.