logo

Zijn zonnepanelen uit China betrouwbaar?

Zonnepanelen uit China; zijn die net zo betrouwbaar als Europese of Amerikaanse varianten? Over producten uit China gaan, vaak zonder gegronde redenen, de wildste verhalen de ronde. Door de massa industrie zouden deze producten slecht van kwaliteit zijn. Verder is men niet altijd over de service voor producten te spreken. Als iets stuk gaat, is door de afstand en de taalbarrière vaak lastig contact te leggen en afspraken te maken over een compensatie. Als je wilt investeren in zonnepanelen zijn zonnepanelen uit China dan een optie, of is dit af te raden? Een goede vraag waar we hieronder uitvoerig op in zullen gaan: zijn zonnepanelen uit China betrouwbaar?

Geruchten over zonnepanelen uit China

Net als andere producten uit China hebben ook zonnepanelen een slechte reputatie. De kwaliteit van de zonnepanelen zou onder de maat zijn. Verder zouden de zonnepanelen veel minder lang mee gaan dan die van Europese of Amerikaanse merken. Bovendien zou het rendement, de hoeveelheid energie wat een zonnepaneel uit het zonlicht haalt, laag zijn. Wat men nog het meest wantrouwt van Chinees zonnepanelen is de prijs. Want eerlijk is eerlijk: die is over het algemeen lager dan zonnepanelen geleverd uit andere delen van de wereld. Als het goedkoop is, dan moet het wel goedkope troep zijn, toch? We gaan kijken wat er waar is over de geruchten rond Chinese zonnepanelen.

Het gebruik van zonnepanelen in China

Om te kijken wat waar is van de dubieuze reputatie van de Chinese zonnepanelen, gaan we eerst eens een kijkje nemen naar het gebruik van zonnepanelen in China zelf. Het immense land waar een groot deel van de wereldbevolking leeft, staat te boek als een van de grote vervuilende gebieden van de wereld. Dit beeld moet de afgelopen tijd echter drastisch bijgesteld worden. Want de omschakeling naar duurzame, schone energie wordt groots aangepakt in dit land. Kolenmijnen, waar China grotendeels afhankelijk van was voor haar energie, worden in rap tempo gesloten en vervangen door zonnepaneelvelden. Met name de de drijvende zonnepaneel centrales verschijnen overal, soms van de grootte van een Nederlandse provinciestad. Het is dus ook niet verwonderlijk dat meer dan 70% van de totale productie van zonnepanelen wereldwijd dan ook plaatsvindt in China. Dit feit op zich al toont aan, dat in ieder geval niet voor alle zonnepanelen deze slechte reputatie op gaat.

Kwaliteit van Chinese zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen uit China zou laag zijn. Tot dusver is echter geen reden te vinden, waardoor je in het algemeen kan stellen dat de kwaliteit van zonnepanelen slecht is. Sterker nog: veel Europese en Amerikaanse leveranciers van zonnepanelen laten deze of onderdelen ervan, maken in China. De zonnepanelen hebben dan een betere naam omdat het bedrijf in Europa of Amerika staat, maar je krijgt eigenlijk hetzelfde product. Het is op dezelfde manier geproduceerd als de zonnepanelen van een Chinees merk.

Het rendement van zonnepanelen uit China

Het rendement is natuurlijk hetgeen wat maakt of een zonnepaneel installatie zijn investering waard is of niet. Dit is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de materialen, ook de installatie speelt een belangrijke rol. Een verkeerde hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn, schaduw, slechte bekabeling en een verkeerde omvormer kunnen ook een slecht rendement veroorzaken. Deze problemen komen voor bij elk soort zonnepaneel, waar het ook vandaan komt. Over het algemeen doen Chinese zonnepanelen niet onder voor de Europese of Amerikaanse merken. Een goede installatie die zorgt voor een goed rendement ligt in handen van de installateur. Een betrouwbare installateur kan u ook informeren over de mogelijkheden van Chinese zonnepanelen.

Zonnepanelen uit China: levensduur

Chinese zonnepanelen zouden een veel kortere levensduur hebben dan varianten elders vandaan. Het ontstaan van dit gerucht heeft meer te maken met de onbetrouwbare garanties uit het verleden, dan met de levensduur van Chinese panelen zelf. Normaal krijg je bij zonnepanelen een garantie van 25 jaar. Bij Chinese zonnepanelen was dit vaak ook zo. Maar de Chinese zonnepaneel leveranciers gingen nog wel eens failliet. Als er dan wat mis was met je zonnepanelen , was het zinloos je op de garantie beroepen. Want na faillissement waren eigenaren van de bedrijven onvindbaar. Bij slecht geproduceerde zonnepanelen werken de zonnepanelen de eerste 5 tot 10 jaar prima. Daarna beginnen de problemen pas. Met een Chinees bedrijf was het dan soms onmogelijk te achterhalen wie verantwoordelijk hiervoor was. Tijdens de grote crash waarbij de luchtbel in de Chinese economie knapte, zijn dergelijke malafide zonnepaneel leveranciers failliet gegaan of gestopt. De rotte appels zijn grotendeels van de zonne-energie markt verdwenen. Er is bovendien een concurrentie ontstaan tussen de overgebleven zonnepaneel fabrikanten. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit op peil blijft en de prijzen scherp blijven.

Voordelige Chinese zonnepanelen

De lagere prijzen zorgde ook voor wantrouwen van consumenten tegenover Chinese zonnepanelen. Dit wantrouwen werd nog verder aangewakkerd door verkopers die slecht geïnformeerde klanten liever bang maken, dan eerlijk informatie geven. Over het algemeen liggen de prijzen van Chinese zonnepanelen wat lager dan bijvoorbeeld Europese. Maar goedkoop hoeft geen miskoop te zijn. De prijzen liggen ook lager doordat productiekosten veel lager zijn in China. Dit komt omdat er gewerkt wordt voor lagere lonen in grotere fabrieken die veel meer in een keer produceren. De spotgoedkope prijzen horen inmiddels ook tot het verleden omdat Chinese zonnepanelen meer belasting wordt berekend. Dit is in verband met de invoer in de EU. Dit is gedaan omdat de staat China subsidies gaf voor de productie van zonnepanelen voor het buitenland. Hierdoor werd de kostprijs laag en konden Chinese fabrikanten met zeer goedkope prijzen toch winst maken op de zonnepanelen. Oneerlijke concurrentie voor Europese en Amerikaanse producenten vond de EU, waardoor de invoerbelasting werd verhoogd voor Chinese zonnepanelen. Zonnepanelen uit China zijn nog steeds voordeling maar de stuntprijzen behoren tot het verleden.

Chinese zonnepanelen in de top 5

Als je inmiddels geïnteresseerd bent in Chinese zonnepanelen, is het handig te weten welke merken als betrouwbaar te boek staan. Wat zijn die merken als het gaat om zonnepanelen uit China? Er zijn een viertal zonnepaneel fabrikanten die al enige jaren kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs. Risen Energy, Yingli, ET Solar en Hanwha Solar zijn namen om niet te vergeten als je aan het kijken bent wat de opties zijn voor Chinese zonnepanelen. Deze merken behalen en behouden goede rendementen. Het rendementspercentage van Risen Energy en ET Solar waren respectievelijk 93,8% en 93,4 %. Hiermee belanden deze Chinese merken in de top 5 van zonnepanelen merken in Europa verkrijgbaar met de beste rendementen. Chinese zonnepanelen zijn dus betrouwbaar. Maar laat je goed informeren en ga niet af op vage verhalen over Chinese zonnepanelen en laat je niet verleiden door onwaarschijnlijke stuntprijzen.