logo

Alles over de micro omvormer

Hoewel deze technologie al langer bestaat, worden micro omvormers pas sinds een aantal jaar toegepast. Wat is het verschil tussen een micro omvormer en een klassieke omvormer? Bij een zonnepanelen installatie is iedere paneel uitgerust met een eigen micro omvormer.

De werking van een micro omvormer is hetzelfde als een serie omvormer, maar je kunt de micro omvormer zien als een kleine versie hiervan. Het vermogen van de micro omvormer is kleiner, omdat ze het vermogen van een enkele zonnepaneel dekken. Micro omvormers zijn de laatste tijd steeds populairder en bij veel installaties worden ze standaard gebruikt. Dit komt onder andere omdat deze omvormers een stuk goedkoper zijn geworden dan dat ze waren. Vanwege de hoge prijs die de micro omvormer voorheen had, werden ze vaak niet geplaatst. Micro omvormers zijn dus niet nieuw, maar winnen nu aan populariteit vanwege de prijsdaling.

Het ziet er naar uit dat in de toekomst de meeste installaties uitgerust gaan worden met micro omvormers. Wat is hier het voordeel van? Het rendement van zonnepanelen kan met gebruik van micro omvormers veel hoger liggen, vooral bij installaties waarbij een gedeelte van de panelen in de schaduw ligt. Veel installaties renderen met een klassieke omvormer niet optimaal.

Twee bekende merken van micro omvormers zijn Enphase en Fronius.

De werking van een micro omvormer

De micro omvormer wordt aan de achterkant van een paneel geplaatst. Net als bij de klassieke omvormer wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom, zodat deze gebruikt kan worden voor huishoudelijke apparaten, zoals de koelkast of de TV. Micro omvormers zetten de gelijkstroom direct om in elektriciteit en daarom is er geen centrale omvormer nodig. Dit is bij power optimizers wel het geval.

Met een klassieke omvormer worden de zonnepanelen met elkaar verbonden in string. Met een micro omvormer is een installatie parallel verbonden. Iedere zonnepaneel kan daardoor een maximale opbrengst leveren, zonder dat de andere zonnepanelen zit beïnvloeden. De prestaties van zonnepanelen met een micro omvormer zijn aanzienlijk beter: als een gedeelte van de zonnepanelen in de schaduw ligt kan de meeropbrengst zo’n 30% bedragen.

De prijzen

De vele voordelen van een micro omvormer zorgen ervoor dat ook het prijskaartje wat hoger ligt. Hoeveel je betaalt voor een micro omvormer is in de eerste plaats afhankelijk van de plek van de installatie. Als de zonnepanelen in ideale omstandigheden worden geplaatst, dus de juiste oriëntatie, de goede hellingsgraad en geen schaduw, dan maakt een micro omvormer weinig verschil met een klassieke omvormer. De micro omvormer zal pas echt goed uit de verf komen wanneer er sprake is van schaduw of wanneer een van de zonnepanelen niet goed genoeg werkt.

Hier vind je een voorbeeld van een installatie met een klassieke omvormer en een micro omvormer:

  • Er wordt een installatie geplaatst van 4000kWh met vijftien zonnepanelen van LG, 300Wp All Black. 300Wp x 15 x 0,87kWh = 3915.
  • Een klassieke omvormer: 1 SMA 4000 = €1076
  • Een micro omvormer: 15 x Enphase M250 = €1665

Het verschil tussen deze twee is €579. Bij het maken van de keuze is het belangrijk om diverse afwegingen te maken. Zo is het belangrijk om te kijken of de extra opbrengst van de micro omvormers de hogere prijs kan verantwoorden. Dit kun je berekenen door het verwachte verlies, bijvoorbeeld als een deel van de zonnepanelen in de schaduw staat of hier vaak mee te maken krijgt.

Bij een installatie in perfecte condities zal het weinig uitmaken of je een klassieke omvormer kiest of meerdere micro omvormers. De keuze voor micro omvormers wordt pas echt interessant als er sprake is van minder ideale omstandigheden. En die kans is erg groot, want er worden maar weinig installaties geplaatst met de perfecte oriëntatie, hellingsgraad en meer. Een klein beetje schaduw kan er al voor zorgen dat het rendement lager is met een enkele omvormer. Ook bladeren of vuil kunnen een verschil maken. Daarom is het vaak toch aanbevolen om voor micro omvormers te gaan.

Om een beeld te krijgen van een installatie met minder perfecte omstandigheden vind je hieronder een duidelijk voorbeeld, waarin het verlies in kWh wordt berekend.

Bij een installatie met 15 zonnepanelen krijgen 3 panelen schaduw; dit zorgt voor 5% verlies in opbrengst. Dit is in de realiteit vaak meer, maar met seizoenen en de veranderingen gedurende een dag is het gemiddelde genomen van 5%.

  • Bij een klassiek omvormer zal de hele installatie deze 5% minder opbrengen. Dit betekent dat er na een jaar 195kWh minder wordt opgebracht en totaal 4875kWh na 25 jaar.
  • Bij micro omvormers zullen alleen de 3 panelen in de schaduw 5% minder opbrengen, de rest haalt het maximale rendement. Dit betekent een verlies van 39kWh per jaar of een totaal van 965kWh na 25 jaar.

Dit betekent dat er na 25 jaar 3910kWh (4875-965) aan elektriciteit verloren is gegaan. De huidige kWh prijs van €0,25 betekent dit een verlies van €997 voor de klassiek omvormer. Een micro omvormer levert €398 meer winst op (977-579) dan de klassieke installatie. De winst zal zelfs nog meer bedragen omdat de prijzen voor elektriciteit blijven stijgen en omdat 5% verlies een lagere schatting is.

Wanneer je ruimte hebt voor een kleine installatie is het altijd aan te raden om te kiezen voor micro omvormers omdat het verschil in meerprijs op deze manier klein wordt.

Micro omvormer vs. power optimizer

Wat kun je beter kiezen? Een micro omvormer of een power optimizer? De power optimizer heeft dezelfde voordelen als een micro omvormer en is zelfs goedkoper. Hierdoor kan het erg aantrekkelijk zijn om voor de power optimizer te kiezen. Hier vind je de voordelen, maar ook de nadelen van micro omvormers. Op basis hiervan kan wellicht een weloverwogen keuze gemaakt worden tussen de micro omvormer en de power optimizer.

De voordelen

Als eerst vind je hier de voordelen van een micro omvormer. Het kan namelijk heel wat voordelen hebben om voor dit type omvormer te kiezen bij een zonnepanelen installatie.

1. Een hoger rendement

Met een klassieke omvormer bij een zonnepanelen installatie is de opbrengst zo groot als het minst goed renderende paneel. Als er bij een installatie van twintig zonnepanelen één paneel (gedeeltelijk) in schaduw ligt en hierdoor slechts 80% van het rendement kan halen, dan geldt dit voor alle zonnepanelen. Met een micro omvormer of power optimizer werkt elk paneel in parallel. Als één zonnepaneel minder opbrengt door bijvoorbeeld schaduw, dan zal dit alleen effect hebben op deze zonnepaneel, en niet op de rest. Dit heeft dus geen nadelige gevolgen voor de gehele installatie.

2. De installatie blijft werken bij één defecte omvormer

Wanneer een van de micro omvormers defect raakt, dan heeft dit geen invloed op de rest van de installatie. Omdat iedere paneel een eigen omvormer heeft, blijven de anderen gewoon werken. Bij een klassieke omvormer gebeurt dit niet. Omdat alle zonnepanelen met elkaar in verbinding staan zal de hele installatie stoppen met werken en moet ook de omvormer vervangen worden.

3. Lagere kosten voor vervanging

Moet een van de micro omvormers vervangen of hersteld worden omdat deze defect is? Dit is goedkoper dan het herstellen of vervangen van een klassieke omvormer. Ook daarom is het aantrekkelijk om voor micro omvormers te kiezen bij een zonnepanelen installatie.

4. Lange levensduur

Micro omvormers worden een stuk minder zwaar belast dan klassieke omvormers en hebben daardoor een langere levensduur. De omvormers krijgen te maken met minder stroom en worden dus minder snel warm. Klassieke omvormers hebben vaak ook genoeg ventilatie nodig zodat ze niet te warm worden.

5. Goede garantie

Er zit een goede garantie op de micro omvormers, en dit komt voornamelijk omdat ze ook een langere levensduur hebben. De meeste klassieke omvormers hebben een garantie van maximaal 10 jaar. Dit is ligt bij de micro omvormers een stuk hoger. Deze krijgen 25 jaar garantie.

6. Eenvoudig uit te breiden

Een omvormer wordt naar het vermogen van de totale installatie geplaatst. Een micro omvormer wordt naar het vermogen van één zonnepaneel geplaatst. Zo wordt het een stuk makkelijker om een installatie van zonnepanelen uit te breiden of, wanneer nodig, te verkleinen. Zonnepanelen en micro omvormers kunnen gemakkelijk aan de installatie worden toegevoegd. Dit is bij een klassieke omvormer niet zo eenvoudig mogelijk.

7. Veiliger

Omdat micro omvormers minder warm worden, zullen ze ook minder snel belast worden. Wanneer een klassieke omvormer wordt geplaatst met verkeerde bekabeling of als er geen ventilatie is, is er een verhoogde kans op brand.

De nadelen

Er zitten ook een aantal nadelen aan het plaatsen van micro omvormers bij een zonnepanelen installatie. Hier vind je welke nadelen er zitten aan een micro omvormer.

1. Duur

Het eerste nadeel van de micro omvormer is dat deze een stuk duurder zijn in de aanschaf. In totaal kosten ze meer dan een klassieke omvormer. Toch is dit niet altijd te zien als een nadeel, omdat deze omvormers op lange termijn wel meer opbrengst en dus meer winst kunnen garanderen. Dit is vooral mogelijk als de installatie niet in de beste condities is geplaatst, bijvoorbeeld met schaduw.

2. Lastig vervangen

Wanneer een van de micro omvormers defect is, moet men het dak op gaan om dit te herstellen of vervangen. De micro omvormers worden geplaatst onder het zonnepaneel, en dit maakt ze wat lastiger om te bereiken. De klassieke omvormer is vaak naast de meterkast geplaatst en daardoor makkelijk te bereiken.

3. Grotere kans op mankementen

10 micro omvormers tegen één klassieke omvormer. De kans dat er met een van de micro omvormers iets gebeurt is een stuk groter, omdat er hier meer van zijn.

4. Weerbestendig

De levensduur van een micro omvormer kan verlaagd worden op het moment dat er sprake is van extreme weersomstandigheden. Denk hierbij aan hevige stormen of extreme hitte. Dit is in ons klimaat gelukkig niet vaak het geval.