logo

Energielening 2020

Wanneer je je woning energiezuinig wilt maken, maar je daarvoor niet de nodige middelen hebt, kun je gebruik maken van de energielening. Deze lening staat ook wel bekend als energiekrediet. Deze lening kan worden afgesloten bij de bank of de overheid via Energiehuizen. Deze lening is in 2018 beëindigd. Je kunt anno 2020 dus geen energielening meer afsluiten. Hier vind je meer informatie over deze energielening: hoe ging het in zijn werk, hoeveel rente rekenden de banken en meer.

Energielening bij de bank

Een energielening wordt door diverse banken aangeboden tegen een redelijk bedrag. Een zestal banken kon worden overtuigd om dezelfde leningen aan te bieden als de overheid met een rentevoet van onder de 2%.

Er zijn ook een aantal banken die een renovatielening of een energiekrediet aanbieden. Deze zijn echter niet hetzelfde als een energielening. Bij dit soort leningen hoeft de lening niet alleen uitgegeven te worden aan energiebesparende werkzaamheden. Bij de energielening moet tenminste 50% van het volledige leenbedrag worden uitgegeven aan energiebesparende werkzaamheden.

De energieleningen zijn over het algemeen goedkoper, omdat deze initiatieven gestimuleerd worden. Als je een energielening wilt aanvragen kun je dit online doen maar ook langsgaan bij het kantoor van de bank. Een bank kijkt dan naar het dossier en neemt een beslissing. De bank mag zelf bepalen of ze een lening toekennen of niet. Tegen deze beslissing kan geen bezwaar worden aangetekend.

Hieronder vind je een overzicht van de banken die een energielening aanbieden, en daarnaast ook het rente percentage.

BankRente %
BNP Paribas Fortis1,95%
ING1,65%
Belfius1,55%
Cetelem1,89%
Crelan1,89%
KBC1,59%

LET OP: deze banken bieden sinds 2018 geen energielening meer aan.

Een energielening aanvragen

Waar kun je een energielening voor aanvragen? Niet alleen zonnepanelen, maar ook andere energiebesparende maatregelen vallen hieronder. Deze maatregelen vallen onder milieuvriendelijke en besparende investeringen. Hier vind je een overzicht van de maatregelen die onder deze lening vallen.

 • Zonnepanelen
 • Zonneboilers
 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Energiezuinig ventilatiesysteem
 • Energieopslagtechnieken
 • Energieaudit (gecombineerd met een andere energiebesparende maatregel)
 • Nieuwe verwarmingsketel
 • Hoogrendementsbeglazing

Energielening bij de overheid

Wanneer je een energielening wilt aanvragen, kun je je ook wenden tot de overheid. Deze lening ga je dan aan met de overheid, de bank heeft hier weinig mee te maken. Het is belangrijk om de energielening en de groene lening niet door elkaar te halen. De groene lening is sinds 2012 al afgeschaft. De groene lening gaf een belastingvermindering van 40% op de interesten, maar ook een interestkorting van 1,5%.

De lening via de overheid wordt uitgekeerd door de Energiehuizen. Deze huizen beslissen ieder apart of je de lening krijgt. Omdat vandaag de dag, vanaf januari 2020 deze regeling helemaal veranderd is het wellicht aan te raden om eens goed te kijken wat tegenwoordig de mogelijkheden zijn voor jou.

De energielening kan nog aantrekkelijker worden gemaakt door de steden en gemeenten. Een energielening kan in een bepaalde stad maar 1% interest bedragen. In een andere stad is de looptijd tien ipv. acht jaar.

Voor wie is het aantrekkelijk om te kijken voor een energielening? Tot het einde van 2018 kwam iedereen die een energiebesparende maatregel wilde laten uitvoeren in aanmerking voor deze lening. Voorwaarde was wel dat de woning in kwestie de hoofdverblijfplaats is. Wanneer je woning een tweede verblijf was, werd de lening niet toegestaan.

De belangrijkste doelgroep

Er is ook een andere doelgroep: de prioritaire doelgroep. Onder deze doelgroep vallen de mensen voor wie de lening in eerste instantie is ontstaan. Deze personen komen, ook in 2020, nog steeds in aanmerking voor een lening aan 0%. Hieronder vind je een overzicht van wie er tot deze prioritaire doelgroep behoort:

 • Mensen die recht hebben op een hoge tegemoetkoming van het ziekenfonds. Dit kun je zien door het stickertje van het ziekenfonds dat je in je bezit hebt (deze sticker eindigt op een 1).
 • Mensen die jaarlijks een lager inkomen hebben dan €18,363,39 (jaarlijks bruto gezinsinkomen). Dit bedrag wordt verhoogd met €3399,56 per lid van het gezin dat de lening niet heeft aangevraagd. Bij een gezin van 5 personen komt daar dus 4 keer €3399,56 bovenop.
 • Mensen in de schuldbemiddeling
 • Mensen met begeleiding van het OCMW krijgen, bijvoorbeeld omdat de facturen voor gas en elektriciteit niet of alleen gedeeltelijk betaald kunnen worden
 • Gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen dat lager is dan €30.640. Dit worden ook wel beschermde afnemers genoemd. Het bedrag is berekend op basis van het inkomen van drie voorgaande jaren.
 • Mensen die een woning verhuren aan personen uit een van de hierboven genoemde doelgroepen.

De personen die in de prioritaire doelgroep behoren, kunnen daarnaast ook nog een beroep doen op hulp en advies bij het bepalen van de werken die moeten worden uitgevoerd. Deze hulp is gratis en daarnaast houdt het advies in dat er tips worden gegeven hoe er zuiniger met elektriciteit kan worden omgegaan. Ook krijgen personen in deze doelgroep hulp bij het aanvragen van offertes en het kiezen van een installateur.

Andere doelgroepen die tot het einde van 2020 een energielening kunnen aanschaffen zijn: niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen. Sinds 2020 kunnen dus alleen de prioritaire doelgroep en de rechtspersonen nog een energielening aanschaffen. Vanaf 2020 geldt dit alleen nog voor de prioritaire doelgroep.

Ook met een nieuwbouwwoning kun je wellicht nog in aanmerking komen voor het aanvragen van een energielening. Je moet dan aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

 • Er is nog geen definitieve EPB-aangifte ingediend
 • De woning heeft een e-peil van E30 of nog lager

Aanvraagprocedure van de energielening

Het aanvragen van de energielening, hoe gaat dat in zijn werk? De eerste stap is het contact opnemen met het Energiehuis dat namens jouw gemeente de energieleningen aanbiedt. De aanvraag wordt door de commissie van dit energiehuis behandeld en goed- of afgekeurd. De commissie bepaalt zelf wat de beslissingstermijn is. Wanneer de lening is goedgekeurd, wordt deze voorgelegd aan het Energieagentschap. Zij kijken of de lening in goede overeenstemming is met de algehele reglementen. Daarna krijg je binnen een week de definitieve goed- of afkeuring.

Wat is het leenbedrag?

Hoeveel kun je maximaal lenen? Het gaat hier om een bedrag van €15.000. Dit bedrag kun je in vier delen opnemen. Je moet dit bedrag binnen 8 jaar terugbetalen met een minimale interest van 2%. De prioritaire doelgroep, die sinds 2020 nog als enigste in aanmerking komen voor deze lening, is de het termijn van terugbetalen 10 jaar, met een interest van 0%. Tot het einde van 2020 hebben ook niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen nog recht op deze lening. Hiervoor geldt ook een terugbetaaltermijn van 10 jaar met een interest van 1%.

Is er voor jou gemeente geen Energiehuis? Dan is het niet mogelijk om een energielening aan te vragen. Voor een oplossing kun je terecht bij het Energieagentschap.

Het nut van een energielening

Waarom zou je al deze moeite doen om deze energielening te verkrijgen? Dit kan in sommige gevallen de ideale oplossing zijn om bepaalde energiebesparende werken uit te laten voeren. Energiebesparende maatregelen kunnen er op lange termijn voor zorgen dat je energiefactuur steeds minder wordt en op den duur volledig kosteloos. De energiefactuur wordt vandaag de dag alleen maar groter. Dit komt omdat bepaalde grondstoffen voor elektriciteit steeds schaarser worden. Niet alleen zonnepanelen, maar ook isolatie of een andere energiebesparende maatregel kan ervoor zorgen dat je flink bespaard op de energiekosten.

Daarnaast ben je ook milieubewust bezig wanneer je zonnepanelen plaatst of een zuinige verwarmingsketel laat plaatsen. Deze maatregelen vervuilen het milieu minder en zullen de uitstoot van CO2 een stuk minder maken.

Door alleen al te kiezen voor een onderzoek in je woning kun je er al achter komen hoeveel warmte er in je woning verloren gaat. Hierbij gaat het niet altijd alleen om grote zaken die veel geld kosten om dit op te lossen, maar ook om kleinere factoren. Alleen al door het oplossen van deze kleinere details kun je flink besparen. Op deze manier wordt het een stuk aantrekkelijker en kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Kies je voor een grotere ingreep, zoals het plaatsen van zonnepanelen, dan kun je in een aantal jaren tot wel tienduizenden euro’s besparen op je energiefactuur.

Bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie geldt er een terugverdientijd. Dit is de tijd die je nodig hebt om het geïnvesteerde geld weer terug te verdienen. Hoe groter de installatie, hoe sneller je dit hebt terugverdiend. Soms kun je binnen 6 tot 7 jaar al volledig onafhankelijk zijn en betaal je dus geen geld aan de energieleverancier. Omdat de investering in zonnepanelen erg in trek is, is besloten om verschillende subsidies en leningen stop te zetten. De zonnepanelen kosten de helft minder dan 5 jaar geleden en zijn dus een stuk goedkoper in de aanschaf. Daarnaast is ook het productieproces een stuk goedkoper en dit maakt de keuze voor zonnepanelen erg aantrekkelijk. Omdat de energiefacturen steeds hoger worden, is het des te aantrekkelijker om voor zonnepanelen te kiezen.

Ook de steeds kortere terugverdientijd is een reden om voor zonnepanelen te kiezen. Je kunt ook besparen door een van de andere energiebesparende maatregelen te kiezen.