logo

Dit zonnepaneel is opvouwbaar en onbreekbaar

Het bedrijf mPower technologie heeft zonnepanelen ontwikkeld die opvouwbaar zijn en niet kunnen breken. Zonnepanelen die vandaag de dag geïnstalleerd worden hebben een afmeting van 1 meter bij 1.65 meter. Het gewicht is rond de 20 kilo. Dat is een heel verschil met de nieuw ontwikkelde zonnepanelen van mPower Technology. Deze zonnepanelen bestaan uit zonnecellen niet groter dan een sneeuwvlokje. De zonnepanelen zijn naast opvouwbaar en onbreekbaar hierdoor ook heel licht.

De chemie achter een inventie

De technologie voor het opvouwbare zonnepaneel werd ontwikkeld door Sandia National Labratories, een organisatie van de US Departement of Energy's National Nuclear Security Administration, in Amerika dus. De nieuwe eigenschappen van het zonnepaneel zijn te danken aan het hoogrendement silicium wat gebruikt wordt. Door de hoge kwaliteit van het silicium kan een mooi rendement uit een relatief dun laagje mini-zonnecellen worden gehaald. Zoals bij alle zonnepanelen wekken de zonnecellen elektriciteit op door middel van de fotovoltaïsche werking.

Gemaakt voor de ruimtevaart

Dit mooie rendement plus de flexibiliteit en het gewicht van deze zonnepanelen biedt mogelijkheden tot verdere inzet van zonne-energie. Met name in de ruimtevaart kunnen deze zonnepanelen een uitkomst zijn. De zonnepanelen kunnen in een rol vervoerd worden. In de ruimte voor ze gebuikt worden kunnen de panelen uitgeklapt worden. Als makkelijk te vervoeren energiebron kan het zonnepaneel een oplossing zijn voor de bemande reizen naar Mars.

De vele mogelijkheden van een opvouwbaar zonnepaneel

Maar ook hier op aarde kunnen we heel veel voordeel hebben van deze nieuwe technologie. Wat denk je van het gebruik op kleding of een tent? Door het geringe gewicht is veel meer mogelijk met deze zonnepanelen. Bij woningen kan deze nieuwe technologie ook worden ingezet. Het eenvoudig uit te klappen en superlichte zonnepaneel scheelt enorm in de installatiekosten ten opzichte van die van de huidige zonnepanelen. Dit maakt dat deze inventie heel rendabel kan worden in de toekomst.