logo

Grootste drijvende zonnepanelen installatie in gebruik genomen

Onlangs is in Huainin een van de grootste drijvende zonnepanelen installaties in gebruik genomen. Huainin was altijd een centrum van de Chinese mijneconomie. Maar in heel China wordt in een razendsnel tempo de oude vervuilende energiewinning omgezet naar een groene, duurzame versie. Een grote voormalige kolenmijn in Huainin is door overstromingen en regenval verandert in een meer. Dit is nu dus de bron van energie door de drijvende zonnepaneel installatie.

Meer als energiebron met drijvende zonnepanelen installatie

Het meer is 4 tot 10 meter diep en biedt plaats aan een zonnepanelen installatie die een capaciteit heeft van 40mw. Het water van het meer was onbruikbaar voor bijvoorbeeld vis of drinkwater, doordat het te veel mineralen bevat door de vroeger mijnbouw. Als onderdeel van de zonnepanelen installatie levert het meer nu stroom aan meer dan 15000 huishoudens in de stad.

Voordelen van een drijvende zonnepanelen installatie

Het voordeel van een zonnepanelen installatie op het water is dat het water de panelen koel houdt. Dit zorgt ervoor dat het rendement van de panelen op peil blijft, ook bij hoge temperaturen. Het reinigen gaat ook eenvoudiger met zoveel water in de buurt en de zonnepanelen kunnen optimaal geplaatst worden ten opzichte van de zon.

Het project is uitgevoerd door Sungrow een specialist in het omvormen van energie. De drijvende zonnepaneel installatie is overigens niet de eerste in de wereld. In Singapore waar land schaars is, worden de drijvende zonnepaneel installaties ook toegepast.