logo

Worden elektrische wagens in de toekomst uitgerust met zonnepanelen?

Rijden er in de toekomst elektrische wagens rond met zonnepanelen? De vraag is niet of ze rondrijden. Maar het is meer de vraag wanneer het zo zal zijn dat ze volledig op zonne-energie rijden. Want na de presentatie van de eerste commerciële elektrische auto van Tesla volgt de een na de andere autofabrikant met de aankondiging ook met eigen elektrische wagen te komen. De verwachting is dat in 2025 de elektrische auto goedkoper is dan de auto's rijdend op een vervuilende brandstof. In 2040 zullen dan 266 tot 530 miljoen elektrische wagens rondrijden. Zonnepanelen op een elektrische auto zouden de oplossing kunnen zijn voor de enorme vraag naar elektrische energie die vanuit dit scenario ontstaat.

Het verbruik van een elektrische deur

Een elektrische wagen verbruikt aardig wat energie: 3000 kWh voor 15000 kilometer. Dit is ongeveer hetzelfde als het verbruik van een klein gezin per jaar. Een oplossing om dat voor een auto te realiseren is een eigen zonnepaneel installatie op het dak. Dit kan in combinatie met een batterij-opslag. Maar als deze installatie evenveel moet produceren als voor een klein huishouden heb je al gauw een aardig oppervlakte nodig aan zonnepanelen. Om uit een kleiner oppervlak meer rendement te halen voor een auto is men al enige tijd bezig met onderzoek.

World Solar Challenge

De jaarlijkse World Solar Challenge in Australië is eigenlijk een grote test en presentatie moment voor de resultaten in dit onderzoek naar de toepassingen van zonnepanelen op een elektrische auto. Universiteiten en techbedrijven vanuit de hele wereld dagen elkaar en zichzelf uit, om met een bruikbare uitvoering te komen voor de consument. De wagens met zonnepanelen zien er nog erg futuristisch uit omdat ze volledig bedekt zijn met zonnepanelen. Ze zijn nog niet geschikt voor praktisch gebruik door de uitvoering.

Eerste lichting commerciële elektrische auto's met zonnepaneel

Toch zijn er al elektrische auto's met zonnepaneel op de markt. De zonnepanelen worden hier dan ingezet voor functies in de auto die weinig stroom nodig hebben. Zo zijn er elektrische auto's waarbij de airco op zonne-energie werkt. Er zijn ook al wat merken die met een auto durven te komen die autonoom op zonne-energie werkt. We hebben hier de diverse merken en uitvoeringen voor je op een rij gezet.

Nissan Leaf SL

De Leaf SL heeft een klein zonnepaneel geplaatst op de achterspoiler. Het paneel heeft een vermogen van 9 watt. Het voegt niets toe aan de actieradius. De radius is het bereik wat een auto heeft op de hoeveelheid stroom. Het zonepaneel laadt de batterij wel op en is verder voor stroomvoorziening van dashboardfuncties in de auto.

Toyota Prius Plug-in

De Toyota Prius Plug-in is de eerste elektrische auto waarbij de energie van de zonnepanelen ook gedeeltelijk wordt gebruikt voor het laten rijden van de auto. Tijdens het rijden wordt de energie die het zonnepaneel opvangt, gebruikt voor het functioneren van kleine onderdelen in de auto zoals de airco of de boardcomputer. Als de auto stilstaat wordt de energie opgevangen door het zonnepaneel. Met deze energie wordt de accu aangevuld. Op een zonnige dag kun je op zone-energie 6 kilometer rijden. Met een volledig opgeladen batterij kun je 40 tot 50 kilometer halen. Voor het volledig opladen van de batterij moet de auto ongeveer 48 uur stilstaan.

Sono Sion

De Duitse Sono Sion is in meerdere opzichten een interessante auto. De wagen is door een Duitse startup ontwikkeld, puur om de elektrische automarkt met een auto met zonnepanelen te veroveren. De fabrikant had het ambitieuze plan om in 2018 een volledig elektrische auto op de markt te brengen voor minder dan 20.000 euro. Een groot deel van de investering voor dit project is binnengehaald door middel van crowdfunding. De Sion heeft meer dan 330 zonnecellen. Deze bevinden zich voornamelijk op het dak en op de motorkap. Er zijn zelfs zonnecellen op de deuren geplaatst. Dit lijkt vreemd maar is handig omdat dan zelfs zonlicht in de late en vroege uren kan worden opgevangen. In een dag tijd kan de Sion voldoende energie opwekken om zo'n 30 kilometer te rijden. Als de accu helemaal is opgeladen dan heeft de auto een bereik van maar liefst 250 kilometer.

Karma Automative Revero

Deze auto heeft een tot de verbeelding sprekende naam en een aardig prijskaartje. Met een vraagprijs van 130.000 dollar is deze wagen ontwikkeld voor de bovenklasse. Het dak is volledig bedekt door de zonnepanelen. De zonne-energie voegt dagelijks ongeveer 2,5 kilometer toe aan het bereik van de auto.

Lightyear One

Deze auto is een spin-off van de Stella Vie. Met deze wagen nam het team van de technische universiteit van Eindhoven deel aan de world solar challenge 2017. Als de batterijen zijn opgeladen van de Lightyear One dan heeft de auto maar liefst een reikwijdte van 400 tot 800 km. Onder ideale condities zouden de zonnepanelen tot 20.000 km aan bereik kunnen bijdragen. De auto is nog wel prijzig: 135.000 dollar.

Tesla

Natuurlijk hoort de Tesla ook in dit overzicht als de bekendste naam in de revolutie van elektrische wagens. Op dit moment heeft nog geen van de Tesla modellen zonnepanelen. Maar voormalig CEO Elon Musk liet via twitter weten dat dit een goed denkbare optie is voor de toekomstige modellen van Tesla. Het lijkt ook bijna onmogelijk dat Tesla niet zal meegaan in de ontwikkelingen met zonnepanelen voor elektrische auto's. Want Tesla heeft wel andere producten met zonnepanelen ontwikkeld, zoals de dakpan met geïntegreerde zonnepanelen.