logo

Vlaamse energieheffing binnenkort omlaag

Goed nieuws voor consumenten in het algemeen en zonnepanelen eigenaren in het bijzonder: de Vlaamse energieheffingen gaan binnenkort wellicht omlaag. De minister van energie, Bart Tommelein, is druk doende met een plan om de energieheffing te verlagen. De energieheffing, ook wel turteltaks genoemd naar minister Turtelboom die de heffing destijds doorvoerde, was in het leven geroepen om over subsidiƫring van zonnepanelen te compenseren. Dit was in de jaren rond 2010 gebeurt. De energieheffing stuitte op veel kritiek van zonnepaneeleigenaren en consumenten zonder zonnepaneel. Deze moesten zonder de voordelen van een zonnepaneel toch bijdragen. Deze energieheffing gaat nu dus waarschijnlijk omlaag.

Gerelateerd: Zonnepanelen. Profiteer van de terugdraaiende digitale meter

Geld over om energieheffing te verlagen

De reden dat deze energieheffing omlaag kan, is omdat de plannen voor een grote biomassacentrale bij Langerlo van de baan zijn. Dit komt door faillissement van investeerder Graanul Invest. Hierdoor kwam in 2019 de 440 miljoen euro vrij per jaar die gereserveerd stond voor de bouw van de twee biomassacentrales.

Energieheffing gehalveerd?

Hoeveel de energieheffing wordt verlaagd, is onbekend. Het kabinet Tommelein is nog bezig met de uitwerking van een nieuw energieplan. Het volledig opheffen van de energieheffing is nog niet mogelijk. Deze heffing levert namelijk 495 miljoen euro per jaar op terwijl de kosten van zonnepanelen 700 miljoen euro zijn per jaar. De heffing en het vrijgekomen geld van de niet gebouwde biomassacentrales is samen 935 miljoen euro. In theorie zou de energieheffing dus met 235 miljoen euro omlaag kunnen. Dit is meer dan een halvering van de taks, wat natuurlijk een mooie meevaller is voor consument en zonnepaneeleigenaren.