logo

Hoger rendement van zonnepanelen door middel van doorzichtige coating

Door middel van een speciaal ontwikkelde doorzichtige coating kan het rendement van zonnepanelen worden verhoogd. Deze coating is gemaakt van een dunne laag speciale silicium. De laag laat wel het zonlicht door maar niet de UV straling waardoor het zonnepaneel koeler blijft. De coating is ontwikkeld door ingenieurs van Stanford en de resultaten uit tests zijn veelbelovend.

Doorzichtige coating weert UV en warmte voor zonnepanelen

Bij de tests brachten onderzoekers de coating aan op de panelen. De temperatuur van de panelen werd verlaagd tot wel 13°C. Doordat het zonnepaneel veel koeler blijft, verlopen de processen om energie uit zonlicht te halen veel effectiever. UV heeft namelijk invloed op de elektronen die met de fotonen uit het zonlicht botsen. Hierdoor ontstaat energie.

Doorzichtige coating voorkomt rendementsverlies

Bij veel Uv-licht en warmte wordt de opbrengst van energie uit een botsing tussen fotonen en elektronen veel kleiner. Hierdoor verlies je met warme dagen dus veel rendement. Dit verlies kan bij hoge temperaturen wel oplopen tot zo'n 10%. De ontwikkelde coating zorgt ervoor dat Uv-licht de elektronen niet bereikt maar terug wordt gekaatst. Hierdoor heeft de warmte veel minder invloed op het rendement van de zonnepanelen.

Doorzichtige coating in productie bij zonnepanelenfabrikant

Op dit moment is men bezig de coating geschikt te maken om op grote schaal te produceren. De productieprijs van de coating is namelijk nog hoog, wat het nog niet rendabel maakt om groot in te zetten. Er wordt echter volop gewerkt aan de technieken en machines die de kosten van de productie kunnen verlagen. Het is dus goed mogelijk dat binnen niet afzienbare tijd zonnepanelen fabrikanten de panelen standaard met deze coating bewerken. Ook in andere sectoren wordt met interesse gekeken naar de mogelijkheden met de coating. Voor auto's zou het een methode kunnen zijn om de temperatuur van de auto te verlagen.