logo

Kan ik op de grond zonnepanelen installeren ?

Als je niet veel ruimte op een dak hebt, kun je dan zonnepanelen installeren op de grond? Bij sommige huizen heb je veel last van schaduw. Of je huis staat niet gunstig ten opzichte van de zonnestanden. Maar misschien heb je wel toevallig een lap grond tot je beschikking. Dan zou het fijn zijn dat je zonnepanelen gewoon op de grond zou kunnen plaatsen. Toch zie je dit (nog)niet veel in Nederland: zonnepanelen op de grond. Er zitten namelijk een aantal nadelen aan zonnepanelen op de grond installeren.

Zonnepaneelvelden in Duitsland

In Duitsland zie je zonnepanelen op de grond ge?nstalleerd wel vaker. Hier wordt het echter meer door bedrijven en instellingen gedaan, dan dat dat bij particulieren gangbaar is. Dit is ook omdat de grond eerst aangeschaft moet worden. Daarom zie je dat dit soort zonnepaneelvelden in een collectief of door een gemeente beheerd worden. Wellicht dat dit in de toekomst ook meer in Nederland of Belgi? gaat gebeuren.

Voordelen van het installeren van zonnepanelen op de grond

Zo op het eerste gezicht heeft het installeren van zonnepanelen op de grond vooral voordelen. Op een stuk braakliggend land heb je vaak geen last van schaduwen. Het installeren zelf is natuurlijk makkelijker dan op een dak. Ook het onderhoud en schoonhouden van de panelen is eenvoudiger dan dat je hiervoor eerst een dak op moet klimmen. Bovendien kun je de panelen eenvoudig een kant opzetten je hoeft geen rekening te houden met ligging van je huis en dak.

De nadelen van zonnepanelen plaatsen op de grond

Als je de zonnepanelen op de grond installeert liggen deze vlak. Je hebt niet automatisch een gunstige hellingshoek die je wel hebt, als je zonnepanelen op een schuin dak installeert. De hellingshoek die essentieel is om het optimale rendement uit je zonnepanelen te halen moet je dus zelf cre?ren. Dit kan met dezelfde constructie zoals die op een plat dak wordt toegepast, met bijvoorbeeld een beugelsysteem of zonneschansen. Op een plat dak kun je de zonnepaneelinstallatie goed verankeren. Op de grond heeft deze constructie echter een stevige fundering nodig. Anders zijn de zonnepanelen niet bestand tegen storm. Het aanleggen van de fundering brengt zo de nodige extra kosten met zich mee. Dit maakt dat de installatie van zonnepanelen op de grond veel duurder is dan dat je deze op een dak installeert.

Vergunningen voor zonnepanelen installeren op de grond

In Belgi? en Nederland is bovendien een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen op de grond. Dit is in tegenstelling tot het plaatsen van zonnepanelen op een gebouw. Want je gaat iets nieuws bouwen en hiervoor moet het bestemmingsplan gekeurd worden. De exacte informatie hiervoor kun je inwinnen bij de sites van de rijksoverheid. Hier kun je ook vinden waar een aanvraag aan moet voldoen en wat eventuele kosten hiervoor zijn. Bovendien zijn hier de actuele regels en wetgeving bekend. Want wellicht dat regels van nu in de toekomst aangescherpt of juist versoepeld worden. Het is dus af te raden zomaar zonnepanelen te plaatsen op de grond, mocht je van plan zijn dit te doen. Een installateur kan je wellicht ook de nodige informatie geven over de mogelijkheden.