logo

Eigenaars van niet aangemelde zonnepanelen riskeren boete

Een flink aantal eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen riskeren een boete omdat ze hun zonnepanelen niet hebben aangemeld bij het energienetwerk. Momenteel is 1 op de 6 installaties niet aangemeld. Daarom is de minister van energie, Bart Tommelein, een campagne gestart om iedereen die dit nog niet heeft gedaan, op te roepen zich te laten aanmelden. De campagne is gestart bij de aanmelding van de 270.000ste installatie van zonnepanelen in Vlaanderen.

Aanmelden van zonnepanelen noodzakelijk voor goede werking netwerk

Het is belangrijk dat eigenaren van zonnepanelen zich laten registreren bij een netwerkbeheerder. Dit kan bij de beheerders Eandis en Infrax in België. Want als er veel adressen niet worden geregistreerd is niet bekend hoeveel zonnepanelen actief werken in een gebied. Dit kan dan een negatieve invloed hebben op de spanningskwaliteit in dat gebied.

Niet aanmelden van zonnepanelen? Boete!

De reden dat mensen zich niet aanmelden is verschillend. Veel eigenaren van Zonnepanelen waren niet op de hoogte van de verplichting om zich te registreren. Hiervoor is nu de campagne gestart. Sommigen hebben zich niet geregistreerd om het prosumententarief te ontlopen. Mensen die zich na 1 juni nog niet hebben aangemeld riskeren een boete. Dit kan variëren van 150 tot 20.000 euro. Dit laatste bedrag is een boete voor bedrijven.

Nieuwe zonnepanelen? Eerst laten keuren, dan aanmelden bij netwerkbeheerder

De aanmelding bij de netwerkbeheerder zelf verloopt vrij snel. Voordat je je hebt aangemeld bij een netwerkbeheerder moet je zonnepaneel installatie gekeurd worden door een erkende inspecteur. Deze geeft een AREI keurmerk. Als je zonnepanelen zijn goedgekeurd kun je je met het verslag laten registreren bij de netwerkbeheerder. In Nederland dien je je met nieuwe zonnepanelen, net als in België, ook aan te melden bij een netwerkbeheerder. Actuele informatie hierover kun je vinden op de site van de rijksoverheid.