logo

NASA test uitvouwbaar zonnepaneel in de ruimte

Met weliswaar wisselend succes is NASA, het Amerikaanse ruimteonderzoekscentrum, bezig met een grondige test van een uitvouwbaar zonnepaneel. Mocht deze technologie echt door ontwikkelen, dan kan deze worden ingezet in de ruimtevaart. Dit zou dan een baanbrekende oplossing zijn in de vraagstukken rond de bemande missies naar Mars. Met het uitvouwbaar zonnepaneel kan er voldoende energie worden opgewekt om de lange reis naar Mars te volbrengen. Lees meer over Zonnepanelen Kopen Doe Het Zelf Pakketten en Plaatsen

ROSA, het uitvouwbaar zonnepaneel

Ze heet ROSA wat staat voor Roll Out Solar Array. Het voordeel van dit paneel is dat het maar enkele millimeters dik is en van licht materiaal. Hierdoor is het vergelijkbaar met de nieuwe technologie van printbare zonnepanelen op plastic film. De ROSA is op te rollen en in een cilinder te vervoeren. Zo neemt het weinig plaats of gewicht in op een ruimteschip. Want een ROSA paneel is maar liefst 20% lichter dan voorgaande zonnepaneel modellen. Het kan tot 4 keer compacter worden opgevouwen. Wanneer de ROSA moet worden ingezet kan deze worden uitgevouwen en geïnstalleerd. Dit maakt de ROSA voor een reis naar Mars een ideale energiebron.

Uitvoerig getest in de ruimte

Daarom zijn er diverse tests op ruimtestation ISS gedaan om te onderzoeken of het uitvouwbare zonnepaneel ook daadwerkelijk zou werken in de ruimte. Het zonnepaneel is gedurende 7 dagen getest op de ISS. Het paneel werd uitgerold op de Canadarm2. Er werd getest op rendement en duurzaamheid. Ook werd gekeken wat het effect zou zijn op het traject van het ruimtevaartuig. Er werd onderzocht of deze uit balans zou raken door het uitgeklapte zonnepaneel. Het zonnepaneel uitgeklapt veroorzaakt namelijk wat extra vibratie en het was de vraag hoe dit op het ruimtevaartuig zou werken.

Uitvouwbaar zonnepaneel: nog niet perfect

Alle tests verliepen goed, maar toen ging het mis. Met het inklappen van het zonnepaneel ging er iets fout. Het mechanisme voor het invouwen van de panelen reageerde niet. Toen is besloten de ROSA los te koppelen en te vervoeren terug naar de aarde met een herbruikbaar ruimtevaartuig genaamd SpaceX Dragon. Eenmaal terug op aarde zal de ROSA worden uitgelezen van data en gekeken worden waarom het inklapmechanisme niet reageerde.