logo

Nieuwe technologie maakt printen van zonnepanelen mogelijk

Zonne-energie uit de printer. Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar nieuwe technologie maakt het printen van zonnepanelen mogelijk. Stel je voor dat je je nieuwe zonnepanelen gewoon per mail krijgt en zelf kunt uitprinten. Dit is nog wat verder weg, maar op dit moment lopen de eerste testen met geprinte zonnepanelen en de resultaten zijn interessant. Lees ook Zonnepanelen Plaatsen | Zonnepanelen Laten Installeren

Geprinte zonnepanelen: licht en opvouwbaar

De universiteit in Newcastle (Australi├ź) is bezig met het ontwikkelen van een speciale zonnepanelen inkt die op een plastic film worden geprint. Deze speciale inkt bevat elektrische conductors om zonne-energie op te vangen. De film is zo licht en resistent dat het op een rol gedraaid worden. Zo is transport makkelijk en ze kunnen makkelijk uitgerold worden en geactiveerd. Dit kan een enorme redding zijn om bijvoorbeeld in een gebied wat getroffen is door een natuurramp snel weer van energie te voorzien.

Printbare zonnepanelen voor nog beter betaalbare zonne-energie

De ontwikkeling van de printbare zonnepanelen zit op dit moment in de testfase. Een volgende stap is om de nieuwe technologie te commercialiseren. Als het mogelijk wordt om de zonnepanelen in grote schaal te printen dan kunnen de prijzen van zonnepanelen enorm dalen. De kostprijs van een vierkante meter per 3 jaar wordt dan 7.5 dollar. In vergelijking: een vierkante meter geïntegreerde zonnepanelen in dakpannen van Tesla zal ongeveer 235 dollar gaan kosten.

Printbare zonnepanelen, multi-inzetbaar

Het verschil aan rendement zal nog getest moeten worden. Het is al wel bekend dat de nieuwe geprinte zonnepanelen een goed rendement halen bij weinig zonlicht. Door de lage kostprijs behalen de panelen natuurlijk al gauw een goed rendement. Ook is het lichte materiaal waarvan de geprinte zonnepanelen gemaakt zijn dat ze op veel plekken toepasbaar zijn zoals auto's of muren. Ook kunnen ze geplaatst worden op daken die de normale zware panelen niet kunnen dragen. Een vierkante meter zonnepaneel zou ongeveer 100 gram wegen. Dit is bijna niets vergeleken de 10 tot 12 kilo die de normale zonnepanelen wegen.